Friidrettsboom i bydelen

Noen idretter vokser raskere i medlemsmasse enn andre - to av de ti største særforbundene skiller seg ut. Se oversikt her!

Koll il: Også Koll friidrett opplever stor økning i medlemsmassen - her fra Bølerstafetten i mai i år, og hvor alle tre kolls lag vant - Øverst, fra venstre til høyre): Marie Sofie Brastad, Johannes Bergh, Anne Xiu Hoff, Sivert Eikrem, Thomas Byrkjeland, Even Weiglin, Audun Jensen, Odd-Olav Aga. Nederst fra venstre til høyre): Julie Kvakestad, Hanna Dormagen, Henriette Foss, Thale Lier, Karianne Olsvik, Ragne Wiklund, Mathia Selinger, Marie Amlien, Lea Dormagen, Inga Bergh. (FOTO: Privat)

Ferske tall viser at blant annet friidretten har hatt en enorm vekst på landsbasis. Hos Koll IL bekreftes trenden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2012 kl 15:16

OSLO/NORDRE AKER: I 2008 ble rapporten «Likestilling og mangfold i norsk idrett» lagt frem, basert på idrettstall fra 2007. Nå er sammenlignbare tall for 2011 også offentligjort: Kjønn og aktivitet i Norges Idrettsforbund (NIF) organisert idrett: En 2012-oppdatering, av professor Kari Fasting ved Norges Idrettshøyskole og forsker Trond Svela Sand.

Fasting understreker at medlemstallene i rapporten ikke er «absolutte». Eksempelvis kan et medlem som er aktiv i flere idretter innen et særforbund, være registrert flere ganger. Fasting viser også til Norges Idrettsforbunds definisjoner av «medlem» og «aktivt medlem».

Friidrett og cykling

Likevel, av de ti største særforbundene i Norges Idrettsforbund, så kommer blant annet Friidrettsforbundet godt ut, med økning antall aktive medlemmer fra totalt 46.420 aktive i 2007, til 80.847 i 2011. Men også, sammen med bedriftsidretten, størst økning kvinneandel - på tre prosentpoeng, av friidrettens medlemmer er 51,8 prosent kvinner.

Cykleforbundet var ikke blant de 10 største særforbundene i 2007, men tall fra cyckleforbundet forteller om mer enn dobling til 41337 aktive medlemmer i 2011 (mest økning i "menn 30 +"),, men med kvinneandel på 21 prosent. Generelt ligger kvinneandelen i den organiserte idretten samlet nå på rundt 39 prosent, som i 2007.

Friidrettsforbundet fornøyd

- Dette er en gledelig utvikling for oss, og selvsagt veldig positivt med høykvinneandelen, ifølge generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges friidrettsforbund, som forteller at økningen skyldes flere ting.

- Blant annet fusjonerte vi med gang- og mosjonsforbundet i 2008, som da betød at rundt 10.000 flere medlemmer. I tillegg opplever vi stor økning medlemmer blant barn og unge. Vi har også jobbet mye med revitalisering av «sovende» klubber, og samarbeidet med de forskjellige kretsene. Vi har også støttet stimuleringstiltak til klubbene, og som vi opplever har blitt veldig godt mottatt blant medlemmene, sier Hildeskor.

Han synes det er ekstra hyggelig med gode nyheter for Friidrettsforbundet akkurat nå.

Tredobling på fem år

Leder i Koll Ils friidrettsgruppe, Thor Gjesdal, kan bekrefte den gode friidrettstrenden også i den lokale klubben i Nordre Aker.

- Fra 2007 og til nå har vi hatt en voldsom økning, fra rundt 80 medlemmer, til 231 medlemmer i alderen 4 til 17 år i friidrettsklubben, fordeling 116 gutter og 115 jenter. En av årsakene til denne store økningen er vel muligens at vi har forbedret tilbudet til de minste. Men generelt så føler vi at friidrettstilbudet vårt er bra, og som da vel resulterer i god rekruttering.

Men ikke alle konkurrerer.

- Nei, antall utøvere som deltar i konkurranser, har derimot ikke økt i takt med antall medlemmer, men også her ser vi en liten økning, forteller Gjesdal.

Koll IL ble også kåret til «Årets Idrettslag i Oslo» i fjor.

TABELL: Cyckleforbundet var ikke blant de 10 største særforbundene i 2007, og derfor ligger ikke tallene inne her, men ifølge Norges Cycleforbund var det 19658 medlemmer i 2007, og 3784 av disse var kvinner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon