Dagens vinanbefaling: Frisk til fisk

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Selv om maten er lett og frisk, smaker den mye. Vinfølget bør være like smakskraftig, friskt og lett.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALES: Twin Islands Sauvignon Blanc 2007, Twin Islands Wines, Marlborough, NZ.

Både kveita og tilbehøret trekker i en lett retning. Særlig urtene og granateplene gir en uventet frisk brytning til den salte soyaen. Disse friske elementene klarer å overskygge avokadoen, som rett nok gir en fet munnfølelse en kort stund.

Vinfølget bør altså gå i samme retning: Lett munnfølelse, god friskhet, konsentrert frukt (for å møte saltet og frukten) og tilstrekkelig smakskraft.

I mine ører må "lett vin med mye smak" være ensbetydende med sauvignon blanc.

Da kan Loire/Frankrike være mest nærliggende å tenke på, men her gjør saltet og frukten det naturlig å vende blikket mot mer aromatiske horisonter. De må vi helt til New Zealand for å finne.

New zealandsk sauvignon blanc har sjarmert verden med sin friske og vibrerende syre, letthet kombinert med stor aromaintensitet, og en kombinasjon av friske tropiske fruktaromaer og herbale, grønne komponenter.

I en og samme vin kan man gjerne finne aroma både av pasjonsfrukt, lime og ferske, grønne asparges.

Bare ett av de mange gode alternativene i Vinmonopolets lister befinner seg i Fullsortimentet. Men det er til gjengjeld et svært representativt eksempel på nevnte vinstil:

20776 Twin Islands Sauvignon Blanc 2007, Twin Islands Wines, Marlborough, NZ. Kr 129,90 (Fullsortiment) gjør jobben godt; den har det friske tropiske preget med tydelig limefrukt, men også kjølig og friskt grønt preg som minner om solbærblader og aromatiske vårblomster.

Akkurat passe av alt og fremfor alt: Nydelig til maten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse