Frisør med hjemmekontor

I snart 25 år har Britta drevet salong i bolighuset hjemme på Kjelsås.

Britta Olsen driver frisørsalong i sitt eget hjem. – Vi er nok en utdøende rase, ler Britta.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fast kunde: Eva Ellingsrud har vært kunde hos Britta i mange år. – Jeg får håret akkurat som jeg ønsker det, sier Eva. Foto: Kristin Tufte Haga

Kjelsås: Britta Olsen, opprinnelig dansk, skulle bare jobbe ett år som frisør i Oslo. Etter det var planen å reise ut i den store verden.

- Men så kom jo mannen min i veien. Nå har jeg drevet frisørsalong her på Kjelsås i snart 25 år, forteller Britta.

Men før hun startet egen virksomhet, arbeidet hun først i en stor salong på Torshov.

- Så ble jeg hjemmeværende med to barn i noen år. Etter det, arbeidet jeg i en salong på Carl Berner. Men jeg ønsket å jobbe nærmere bostedet her i Kjelsåsveien. Og for et par tiår tilbake var det ikke mange salonger å velge i på Grefsen/Kjelsås. Derfor ble løsningen å starte egen i bolighuset, sier Britta.

Sosialt

- Det har jeg ikke angret på en eneste dag. Nå er jeg 67 år og stortrives fortsatt som frisør, mye takket være "hjemmekontoret". Ikke mange av oss som holder ut så lenge i denne bransjen, sier Britta, som har åpent fra morgen til ettermiddag/kveld, seks dager i uken.

- Det er kanskje fortsatt mer vanlig med salonger i bolighuset på landet enn så nær byen.

I det ene rommet i Kjelsåsveien 126 er det hektisk. Kunder kommer og går, telefonen ringer og Britta vasker, klipper og ruller opp.

- Det er bare meg her, og det synes jeg er helt greit. Å være frisør er sosialt, og jeg har veldig mange hyggelige kunder. Så jeg trenger faktisk ingen å dele lunsjen med. Her er det skravling nok for de som måtte ønske det, sier Britta, som bare går døren inn til kjøkkenet når det nærmer seg mat.

- Hvis noen trenger å sitte "i tørken" en halvtimes tid, så passer det jo bra å stikke ut på kjøkkenet å få seg litt lunch.

Fra to til 95

Britta klipper også herrer, men det er mest "fruer fra Kjelsås" som kommer innom.

- Noen har vært kunder siden jeg startet opp, men det kommer stadig nye også. Aldersspennet er fra fra to til 95 år.

Eva Ellingsrud skal bare klippes i dag.

- Jeg bor i Midtoddveien og det er flott å ha frisøren så nære. Her får jeg håret akkurat som jeg ønsker det. Du kan absolutt kalle meg en fast kunde, her har jeg fikset håret i mange år, sier Eva.

Britta og Freddy

Synnøve Rønning fra Kjelsås skal også frisere håret i dag. Hun setter seg ned ved vasken og venter på tur.

- Jeg bor rett borti veien. I dag sa jeg akkurat til mannen min at det er flott å kunne ha en frisør så nære. Jeg er veldig glad jeg har Britta, sier Synnøve.

Men herr Rønning har andre hårplaner.

- Du vet, det er Freddy Frisør på Platået som gjelder for mannfolka. Gutteklubben grei, ler Synnøve.

- Ja, Freddy Frisør og jeg er vel noen av de som har holdt på lengst med frisørfaget her på Grefsen/Kjelsås. Men nå begynner det å bli en del salonger. Likevel, med den befolkningsveksten det er i området her oppe, så drypper det litt på alle, sier Britta.

- Og hvor går du når du skal klippe deg?

- Datteren min er også frisør, så vi klipper hverandre. Men det skjer at jeg klipper meg selv også, og føler meg frem i bakhodet, forteller Britta.

Kursing

Det skjer mye i frisørbransjen. Men Britta kaster seg ikke over alt.

- For eksempel er hair-extension (hårforlengelse, journ. anm.) moro, men det overlater jeg til de store salongene. Jeg tar heller ikke hull i ørene, eller noen form for piercing.

- Det trenger du vel ikke bry deg med heller, skyter Synnøve inn fra vasken.

- Men jeg kurser meg selvsagt innimellom. Man trenger heller ikke dra langt for å delta på kurs. Nå finnes også egne frisørkurs-DVD'er, forteller Britta.

- Hittil har det gått veldig fint med det frisørtilbudet jeg har, sier Britta som nå er ferdig med hårvasken til Synnøve.

- Og friseringen har jeg tenkt til å fortsette med. Så lenge helsa holder da. Jeg tar ett år av gangen, sier den spreke innehaveren av Kjelsås Frisør.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse