Yoga som reisetrend: Fritt for feriefyll

MASSASJE: Mange yogaretreater tilbyr massasje og ulike typer SPA-behandlinger.

Lei heisaturer til storbyen? Et yogakurs kan være en god måte å løse opp stivbeinte nordmenn i utlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2009 kl 10:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

INTERNASJONALT: Selv i India er yogalærerne gjerne fra vesten. På Purple Valley Yoga underviser blant annet Jeff og Harmony Lichty fra Canada.

Se bildet større

AVSLAPNING: Bok og hengekøye hører med på yogaferier som alle andre ferier.

Se bildet større

SUNT: På mange yogakurs serveres kun vegetarmat. Leah Leila Nomad-Mourne er en av dem som sørger for maten på Purple Valley Yoga Retreat.

Se bildet større

VANNGYM: På Purple Valley Yoga Retreat i Goa i India kan du starte dagen med yoga og kjøle deg ned i stedets basseng etterpå.

Tenk deg en ferie der du står opp klokka seks for å trene halvannen time før frokost.

En ferie der du ikke smaker på verken de lokale pølsene, ostene eller drinkene. En ferie der du er så støl at du er usikker på om du i det hele tatt orker å gå de hundre meterne ned til stranda.

Tanken er kanskje ikke så fristende.

Men se for deg en ferie der du kommer hjem to bekymringsrynker fattigere, tre kilo slankere og er tjue centimeter nærmere å nå bakken med fingertuppene, og ideen høres plutselig langt mer forlokkende ut.

Helseferie

– Jeg nyter å ha en regelmessig livsstil med trening hver morgen, nok søvn og sunn mat. Det er vanskelig å få til i min hverdag som flyvertinne, sier Claudia Iron fra Tyskland, som har lagt ferien til Purple Valley Yoga Retreat i India.

– Tidligere har jeg vært på yogaferie på både Kreta og Ibiza, det er en fin måte å kombinere ferie og trening. I tillegg møter man masse hyggelige folk med felles interesser, fortsetter hun, mens hun gafler i seg den sedvanlige frokosten på stedet: En tallerken frukt og en skål grøt.

– Det eneste negative er at et opphold som dette føles langt fra det ekte India. Både lærerne, deltakerne og de fleste ansatte er vestlige, og stedet holder vestlig standard. Dette må nok definitivt kalles India light, påpeker Claudia.

Norske Nina Guldsten og Kristin Strøm har også tatt turen til Purple Valley.

– Vi fikk anbefalt stedet av yogalæreren vår, og det hørtes veldig fristende ut. Det er jo perfekt å reise på denne tiden av året, når det er kaldt hjemme i Norge, sier Nina.

Yoga vokser

Yoga kommer opprinnelig fra India, og i dag tilbyr landet mange muligheter for yogaferier eller andre former for helsereiser. Flest yogasentre finner du i Goa og Kerala.

Men etter hvert som yogaen har slått an som treningsform i vesten, har det dukket opp yogasentre omtrent i alle land vestlige turister reiser, særlig i populære stranddestinasjoner som for eksempel Thailand og Hellas.

Pakketurer

Også norske reisebyråer satser på de som ønsker å kombinere en feriereise med utforskning av kroppens stivheter.

– Jeg tror folk søker ferier som gir varig verdi, sier Lisbeth Pettersen, som var med å starte Life Travel for fem år siden. Reisebyrået tilbyr yogaferier både på Rømskog og i Italia.

– Interessen har vært stor, og jeg tror populariteten bare vil øke. Blant annet har vi begynt med firmaturer der de ansatte kan lære å puste og slappe av, som et ledd i å forebygge sykdom, sier Pettersen.

Både nybegynnere og viderekommende kan være med på turene. Mange reiser alene.

– Vi har en overvekt av kvinner i alderen 25-55. Men dukker også opp menn, og en del deltar som par.

Hun tror det er lurt å reise bort for å lære yoga.

– De fleste trenger å komme litt bort for å ha tid til å fordype seg. Når man kan fokusere på én ting får man også raskt resultater. På en uke vil de fleste merke at de har blitt mykere. Og kanskje til og med høyere - yogaen bidrar til at kroppen retter seg opp, sier Pettersen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse