Frykter kutt og dårligere ungdomstilbud på torsdag

Bak, f.v: Marielle Skajem Atter, Dunja Simic, Salome Akieva, Jens Andreassen og Christoffer Koreh Berntsen. Foran, f.v.: Emmy Lorgen Flemmen, Ada Valle, Kathlyn Jessie Baird, Alma Holtvedt og Eivind Midtgård. FOTO: MAGNUS ORMÅSEN

På ungdomsklubben Abelloftet frykter de at ungdomstilbudet i bydelen vil lide hvis bydelsdirektørens forslag til budsjett for 2017 vedtas. Torsdag er de klare for å vise motstand med fakkeltog og apell i Nydalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.12.2016 kl 20:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta: Abelloftet

Fra forslaget til bydelsbudsjett i Nordre Aker 2017:

«På Abelloftet ble det høsten 2014 etablert fritidsklubb hvor forebyggende enhet har det faglige ansvaret for innholdet i tilbudet mens kulturenheten tar seg av driften, kulturhelger og utleie. Driften av fritidsklubben er siden 2014 finansiert gjennom den eksterne støtteordningen «Tilskudd til åpne møteplasser» som nå utløper i 2016. Fritidsklubben har i dag åpent 2 kvelder i uka, samt en lørdag i måneden. Abelloftet har et godt fungerende klubbstyre, og har et tett samarbeid med Ungdomsrådet og Marienlyst skole. Lokalene på Abelloftet leies blant annet ut til barnebursdager, konfirmasjoner og foredrag i helgene, og har i tillegg et variert kurstilbud for barn og unge fire ettermiddager i uken, samt noen kurs for voksne. I tillegg er det barnekulturhelger som arrangeres i samarbeid med den ideelle organisasjonen Kultursløyfa.»

«Abelloftet (…) skal dekke områdene Ullevål, Blindern, Berg, Sogn og Tåsen. Anslagsvis 2/3 av elevene ved Marienlyst ungdomsskole i bydel St. Hans Haugen er beboere i Nordre Aker. Gjennom tiltak ved Abel Loftet ønsker bydelen å få bedre kontakt og kunnskap om dette ungdomsmiljøet.»

ULLEVÅL/NYDALEN: – I det bydelsdirektøren kaller det morsomste budsjettet hittil, og både ambisiøst og fremtidsrettet, er det dessverre lite å glede seg over for ungdommer og ungdomsklubber i bydelen. Tvert imot trues det med kutt i tilbud og nedbemanning hos oss på Abelloftet, Glasshuset på Nordberg og Trikkehallen på Kjelsås, sier Magnus Ormåsen, som er leder av fritidsklubben Abelloftet på John Colletts plass.

Ormåsen var en av finalistene til Årets navn-kåringen i Nordre Aker i 2015.

Kutt i eksterne tilskudd

Årsaken til reaksjonene fra ungdomsklubblederen er at det for bydelens kultur- og forebyggende barne- og ungdomsarbeid i 2017-budsjettet er utfordringer knyttet til eventuelle reduksjoner i eksterne midler. Det går frem av forslaget til bydelsbudsjett som bydelsdirektør Øyvind Henriksen la frem tidligere i høst.

Resultatet kan, iføge budsjettforlsaget, bli redusert tilbud, bemanning eller åpningstider.

«Videre vil det i 2017 og framover være utfordringer knyttet til videre drift av fritidsklubben på Abelloftet ettersom det 3-årige tilskuddet fra BufDir tar slutt. Drift av fritidstilbudet med egne ressurser i form av personal vil kunne bety at enhetene må redusere noe oppfølging, aktivitet og åpningstider på Trikkehallen og eventuelt Glasshuset» skriver bydelsdirektøren i budsjettforslaget.

Tilskuddene fra Bufdir utgjorde 500.000 kroner i 2014, 400.000 i 2015 og 400.000 i 2016. I tillegg bevilget bydelsutvalget 600.000 kroner til driften i 2015.

LES OGSÅ: Før valget i 2015 garanterte samtlige lokalpartier for driften av Abelloftet i minst fire år til

Onsdag avviser Nordre Akers oppvekstsjef at tilbudet på Abelloftet blir dårligere i 2017. Tvert imot styrkes tilbudet, sier Trine K. Urholt. Les hva hun sier om endringene her!

Fakkeltog

Ungdommene på Abelloftet har bestemt seg for å markere motstand mot dette når bydelsutvalget skal vedta neste års budsjett i sitt møte 15. desember.

– Det blir fakkeltog som starter fra t-banestasjonen i Nydalen klokka 17.40 og går til bydelsadministrasjonen hvor møtet finner sted, sier Ormåsen.

Det er ungdomsstyret fra Abelloftet som arrangerer markeringen, og som på eget initiativ har sendt mail til lokalpolitikerne i forkant av møtet.

– Men alle ungdom og andre som er opptatt av sterke og gode ungdomstilbud er selvfølgelig hjertelig velkomne til å gå sammen med oss! sier Ormåsen.

Han vil sammen med representantene fra ungdomsstryret på Abelloftet holde en kort apell til poltikerne om å bevare ungdomstilbudene i bydelen slik de er, og hvorfor Abelloftet er et viktig ungdomstilbud som bør bevares i sin nåværende form.

LES OGSÅ: Nydalen-ungdom: Det er vanskelig å være meg selv når alle andre vil at jeg skal være en annen

Ungdom på Ullevål

Se bildet større

ABELLOFTET: Ungdomshus i tredje etasje i kinobygget på John Colletts plass FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ABELLOFTET

Fra starten av i 2014 har Abelstyret hvert år bestått av 7-9 tiendeklassinger fra Marienlyst skole. Det ble utvidet til ni medlemmer i år på grunn av ekstra mange søkere.

– Representanter fra alle tre abelstyrene er med i arbeidet for å bevare tilbudet på Abelloftet slik det er i dag, noe vi syns er rørende og viser hvor sterkt engasjementet er blant ungdom i bydelen! Slik vi ser det er dette en fantastisk mulighet for våre dyktige ungdommer til å være med på å vise sosialt engasjement, samt jobbe for å påvirke politiske avgjørelser i eget nærmiljø og delta direkte i politiske prosesser, sier Ormåsen.

Truer også Glasshuset og Trikkehallen

Abelloftet er drevet i samarbeid mellom den private organisasjonen iClub og Bydel Nordre Aker.

– Vi som driver Abelloftet ungdomshus er relativt nye i denne bransjen og har siden oppstart i 2014 nytt godt av et godt samarbeid med de dyktige fagfolkene på henholdsvis Glasshuset og Trikkehallen. Det førstnevnte tilbudet ble sågar trukket frem som "gullstandarden for ungdomsklubber i Oslo" av byråd Inga Marte Torkildsen for noen uker siden. I våre øyne er det ingen tvil om at både Glasshuset og de to andre ungdomsklubbene er gullstandarder på sine felt, og en del av et viktig og nødvendig offentlig tilbud til ungdommene i bydelen vår, sier Ormåsen.

Les omtalen av bydelsbudsjettet her: – Satser på de aller yngste og de eldste

Bydelsutvalget behandler forslaget til budsjett 2017 i sitt møte torsdag 15. desember klokken 18.00 i Nydalsveien 21. Møtet starter med åpen havtime.

Avviser dårligere tilbud

Onsdag avviser Nordre Akers oppvekstsjef at tilbudet på Abelloftet blir dårligere i 2017. Tvert imot styrkes tilbudet, sier Trine K. Urholt. Les hva hun sier om endringene her!

OPPDATERT: Slik endte behandlingen: Bydelsutvalget flytter på nesten en halv million kroner

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse