ANNONSE
Annonse

Frykter livsfarlige guttestreker førte til full togstans

Det var hærverk her ved Movatn stasjon som førte til strømbrudd og mange timer med forsinkelse på Gjøvikbanen både lørdag og søndag. (ILLUSTRASJONSFOTO/FOTO: CHELL HILL, Bildet er Creative Commons-lisensiert)

– Vi kan ikke utelukke at det dreier seg om tankeløse «guttestreker», sier Jernbaneverket etter at strømmen til Gjøvikbanen ble kuttet som følge av hærverk ved Movatn stasjon både lørdag og søndag. Mange reisende ble rammet av toget ble mange timer forsinket.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.04.2016 kl 18:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MOVANN: I helgen, 16. og 17. april, førte to tilfeller av hærverk til brudd i strømforsyningen på strekningen mellom Sandermosen og Nittedal på Gjøvikbanen. Mange reisende ble rammet av forsinkelser og innstilte tog mens mannskaper fra Jernbaneverket foretok feilsøk og utbedring av skader på kontaktledningsanlegget, melder Jernbaneverket i en pressemelding.

Trym og Arthur var to av passasjerene som måtte evakueres av toget, og gå den siste halve kilometeren til Nittedal i togsporet. Foto: BJØRG HEXEBERG

Ble evakuert langs skinnegangen

Trym (13) og Arthur (14) var blant passasjerene som måtte evakueres før toget kom frem til Nittedal stasjon, da toget stoppet på grunn av strømbruddet lørdag.

Sammen med flere andre passasjerer måtte guttene gå rundt 500 meter langs skinnegangen og til stasjonen.

«Moret seg» med å kaste pinner

– Etter meldinger om strømbrudd ved 18.30-tiden lørdag kveld, ble det foretatt omfattende feilsøk på strekningen mellom Sandermosen og Nittedal. I den forbindelse ble det avdekket at noen hadde «moret» seg med å kaste pinner/kvister på koplingspunkter i våre anlegg ved Movatn. Hærverket førte til kortslutning i høyspenningsanlegget som forsyner togene med kjørestrøm, og førte dessverre til flere timers stans i togtrafikken på Gjøvikbanen, sier kommnikasjonsrådgiver Harry Korslund.

Tilsvarende hærverk var også årsaken til et nytt strømbrudd samme sted søndag kveld.

Hærverket politianmeldes

– Hærverk mot Jernbaneverkets anlegg er dessverre ikke noe nytt fenomen, men denne formen for hærverk har vi ikke tidligere erfaring med. Vi ser naturligvis svært alvorlig på hendelsene, og understreker at hærverket vil bli politianmeldt, skriver Jernbaneverket i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Astrid skal løpe Sentrumsløpet, men: – Ikke spør meg om tida!

Høyspenning livsfare

Jernbaneverket benytter anledningen til å minne om at enhver form for «tukling» og nærkontakt med høyspenningsanlegg bokstavelig talt er forbundet med livsfare. Lange gjenstander som kommer i farlig nærhet kan føre til livstruende/fatale skader som følge av overslag. I tillegg kan gnistregn føre til alvorlige gress- og skogbranner.

– Det er ikke kjent hvem som står bak hærverket ved Movatn. Motivet er naturligvis derfor heller ikke klarlagt. Vi kan imidlertid ikke utelukke at det dreier seg om tankeløse «guttestreker». Vi henstiller derfor til foreldre og foresatte å forklare barn og ungdom om at hærverk ikke bare er forbudt. Det er også forbundet med livsfare, melder Jernbaneverket.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse