Frykter rabies-dødsfall på Ullevål sykehus

I så fall er det første i Norge på 200 år

STRAFFES: Oslo Universitetssykehus, her illustrert ved Ullevål sykehus, er ilagt et forelegg på 700.000 kroner etter at en 55-åring døde noen dager etter en hjerteoperasjon ved et Oslo-sykehus.

Helsevesenet frykter at et dødsfall på Ullevål sykehus kan ha vært forårsaket av rabies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.07.2013 kl 13:14

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL: Hvis det viser seg at kvinnen døde som følge av rabies, er dette det første kjente tilfellet i Norge siden 1815. Det skal ikke være fare for smitte.

- Dette er en svak mistanke, og det er mulig at det er andre ting som forårsaket dødsfallet. Men siden rabies er en svært alvorlig sykdom, tar vi ingen sjanser, sier lege og avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til NTB.

#Les også:Ny bok: - En sykehusskandale!

Kommer fra Asia

Kvinnen kommer opprinnelig fra Asia, men har bodd lenge i Norge. I en prøve som ble tatt for en måned siden, ble det funnet antistoffer for rabies. Det kan tyde på at kvinnen var smittet.

#Rabies er alltid dødelig hvis man har utviklet symptomer. Nye prøveresultater neste uke vil gi legene sikrere svar på om kvinnen hadde sykdommen.

- Utslagene av antistoffer er så lave at de enten kommer av at hun er smittet, eller av at hun er blitt vaksinert for lenge siden, forteller Rønning.

Vaksinerer familien

Kvinnens familie og helsepersonellet som kan ha vært eksponert for smitte blir nå vaksinert mot sykdommen.

- Siden dette er en alvorlig tilstand har vi en svært lav terskel for å vaksinere. De som får vaksinen i tide blir ikke syke, for dette viruset har en inkubasjonstid på opp mot ett år, legger hun til. (ANB-NTB)

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse