Fugleunger sjanseløse under trefelling

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener det burde være lover som regulerer trefelling i hekketiden. FOTO: Foto: Naturvernforbundet

Sjokkerte naboer ble vitne til at små fugleunger regelrett ble drept i forbindelse med trefelling. Og trefellerne hadde loven i hånd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.05.2014 kl 10:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

En av ungene skal ha blitt reddet, men etter nesten to uker ble den avlivet hos veterinær, da benet var brukket. FOTO: Foto: Privat

Se bildet større

DØDE: De små fugleungene hadde ingen sjanse da treet de bodde i ble hugget. Det er heller ingen regler som hindrer felling av trær med fuglereir og fugleunger. FOTO: Foto: Privat

OSLO: - Det er et paradoks at det ikke er lov å skyte trostunger, men du kan hogge ned treet med reir og dermed drepe fugleungene, sier Arnodd Håpnes i Naturvernvforbundet.

Disse bildene skal ha blitt tatt denne måneden, etter en trefelling i et boligområde i Oslo.

Sjokkerte personer i nærområdet, som ikke ønsker å stå frem med navn i dittOslo.no, tok bilder av hendelsen. Det store grantreet skal huset flere fuglereder, som skal ha vært godt synlige.

Ungene døde

Treet ble likevel felt, og folk som observerte hendelsen, forteller at fugleforeldrene, skjærer og ringduer, skal ha fløyet stresset rundt mens trefellingen pågikk.

Fugleungene skal ha dødd under fellingen, kun én skjæreunge skal ha blitt reddet av en rutinert «fuglevenn», som også så hendelsen. Denne ungen ble noen dager senere avlivet av veterinær, da den hadde brukket et ben.

- Ingen viltfugler bør i utgangspunktet tas med hjem fra naturen, da foreldrene som regel er i nærheten. Eventuelt kan man sette fuglen opp i et tre i nærheten, hvis den ikke kan fly. Fugleunger må ha spesiell mat og må fores på spesiell måte, sier fuglevennen til dittOslo.no.

- Er fuglene sterkt skadet kan man kontakte Viltnemda, Fuglehjelpen eller Byfuglenes Interesseorganisasjon, oppfordrer  også fuglevennen.

Byfuglenes Interesseorganisasjon og Fuglehjelpen er også ifølge observatøren varslet om trefellings-hendelsen.

FORTVILET MOR: En av fuglemødrene, en skjæremor, lette tilsynelatende etter ungene sine ved det nedhuggede treet. Foto: Privat

LES OGSÅ: Her følger barnehagebarna sine egne fugleunger live

Paradoks

Naturvernforbundet er oppgitt over at regelverket ikke regulerer trefelling i hekkeperiodene.

- Dessverre er det i praksis lov å hogge trær og skog også om våren og forsommeren, slik at reir med egg eller nyfødte fugleunger ødelegges og massevis av fugleunger dør, sier Arnodd Håpnes i Naturvernvforbundet.

Forbundet mener folk må bruke sunn fornuft, og unngå å hugge trær i hekkeperioden.

- Det er jo rart at folk ikke har større hjerte for både trærne og særlig for nyfødte, sårbare skapninger, som akkurat har sett sine første solstråler i vårsola. Skal trær hugges, så er det vel like lett å få gjort det på andre tider av året?

LES OGSÅ: Iris og Siri ble funnet i en plastpose i Sofienbergparken

Skal opptre aktsomt

- Burde det vært regler for når trær bør felles?

- Naturvernforbundet mener at særlig i et profesjonelt skogbruk burde det vært klare begrensninger på hogst i hekke- og yngleperioden på våren. Trolig drepes tusenvis av nyfødte fugleunger hver vår gjennom hugst. I tillegg kommer alle hageeierne som kanskje gjør dette uten å tenke seg om, sier Håpnes.

Naturvernforbundet trekker frem Naturmangfoldloven.

- Skogbruk trenger ikke tillatelse fra offentlig myndighet for å hugge, det gjør heller ikke privat hageeier. Men det står også i loven; «enhver skal opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade», sier Håpnes, og legger til:

- Det handler om å tenke seg om og bruke naturkunnskap, da hogger du ikke trær hvis du samtidig vet at mange fugleunger dør eller fuglelivet reduseres lokalt, legger han til.

- I noen europeiske storbyer må du søke for å få hogge gamle, store trær, fordi de er viktige leveområder for biologisk mangfold i bymiljøer. Med slike regler kan du også styre eventuell fellingen til riktigst årstid. Slike regler kunne vi trengt også i Oslo for å bevare store, gamle og biologisk viktige trær.

SE DE UNIKE BILDENE: Hjemløse kaninunger får trøst hos «onkel» Bølla

- Uheldig

Håpnes understreker at det er viktig for folks trivsel og livskvalitet, å ha levende nærnatur tilgjengelig.

- Selv har jeg blåmeis- og skjærereir i hagen, samt at mange andre fugler bruker plen og busker for finne mat og som vi ser daglig. Denne nærnaturen øker livskvaliteten og det er en viktig kunnskapsbank for barn, sier Håpnes.

- For noen dager siden sto vi på terrassen og lokket en rødstrupehann helt inntil oss. En fin opplevelse, og god kunnskap for barna. Jo mer levende hager, jo flere fine opplevelser får du. Utsikt er ikke alt, tenk på det før du hogger treet, er oppfordringen fra Håpnes.

Bymiljøetaten har følgende å si om kommunens rutiner ved trefelling.

- Kommunen har ansvar for trærne på våre forvaltningsområder. Trefelling i hekkesesongen er uheldig og bør unngås, uansett hvem eier eller forvalter området, sier seniorrådgiver er Odd Olav Bratteberg.

LES OGSÅ: Løse hunder drepte kaninene til Hedda (8)

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse