Full pakke med pest i Maridalen

Sara Petersson på SAS-hotellet i Nydalen, og nestleder og skuespiller i Maridalsspillet, Ivar Christiansen, ønsker velkommen til en stemningsfull helaften i august. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det nærmer seg den årlige dosen død og elendighet i Maridalen. Nytt av året er en middelalderinspirert helaften med en god dose «Svartedaudir».

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NYDALEN: Det er 34 år siden Maridalsspillet så dagens lys. 15.-20. august er det klart for årets oppsetning av Carl Fredrik Engelstads «Svartedauden».

– Jeg gleder meg til å knuse glass, sparke kvinnfolk og ri på hest, flirer Ivar Christiansen spøkefullt.

Helaften i to daler

Mannen som innehar rollen som knekt, er nestleder og pressetalsmann i Maridalsspillet, sitter sammen med Sara Petersson hos samarbeidspartner Radisson SAS Hotel i Nydalen.

– Vi inviterer til en middelalderinspirert helaften i forbindelse med spillet. Fra klokken fem serverer vi middag i hotellets restaurant, før bussene tar publikum fra Nydalen og inn i Maridalen i syv-åtte-tiden. Når de kommer tilbake åpner vi baren, sier Petersson.

Hun lover at det blir «blodige» drinker, og ikke minst «Svartedaudir» – Islands «nasjonaldrink» – for dem som vil avsluttet kvelden på middelaldervis. Middagen blir en treretters, med mjød til.

– Maten blir ikke noe som kommer fra et kjøleskap, spøker restaurantsjef Albert Sandor, som er i full gang med å sette sammen menyen.

– Og hvis noen klager finner vi frem giljotinen.

Stort engasjement

Nærmere 200 frivillige stiller opp for Maridalsspillet i år, som alt fra statister og skuespillere, til parkeringsvakter og kakeselgere.

En time før spillet starter, begynner tablåene i skogen, med middelaldersang, selvpiskere, kvinner med barnekister, heksebål, folk som henger i trærne og roper, tiggere og mennesker med blodige byller. Alt for å sette den rette stemningen. Til en tid da Norge ble herjet av pest.

– Engasjementet har aldri vært så stort som nå. I fjor hadde vi rekord med 4000 tilskuere totalt, og over 1000 bare på én forestilling, sier Christiansen.

– Vi vil gjerne bidra i nærmiljøet, og støtte opp om et slikt kulturarrangement. Vi håper interessen blir stor, og anbefaler folk å reservere bord på forhånd, sier Petersson.

Christiansen, som har deltatt i Maridalsspillet siden starten i 1974, ser med glede på at arrangementet utvides.

– Jeg har en drøm om at Maridalsspillet skal bli Oslos «Stiklestadspill». Allerede har vi solgt flere billetter enn på samme tid i fjor. Det lover godt! sier Christiansen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse