Fullt hus på visning

Dette oppussingsobjektet i Eventyrveien gikk for 1,3 millioner over takst i mars. Foto: Privatmegleren Ullevål stadion

Optimismen er tilbake i boligmarkedet, ifølge lokale meglere. Familieboliger er mest populære, og fortsatt er beliggenheten noe av det som trekker kjøperne til Nordre Aker.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Denne boligen i Nils Bays vei ble solgt for 660.000 kroner over takst i begynnelsen av juni. Foto: Privatmegleren Ullevål stadion

NORDRE AKER:

— Vestkanten er kult, men det er mye tyngre å selge boliger der. Jeg er kjempeglad for at det er Nordre Aker er det området jeg jobber i, sier eiendomsmegler Sigmund Ruud i Privatmegleren Grefsen.

Lenger vest i byen har verditapet på boliger vært større, og mange har ikke vært villige til å nedjustere prisen på boligene i takt med markedet, mener han.

Populære visninger

Både Ruud og kollega Henrik A. Berg i Privatmegleren Ullevål stadion forteller om en optimisme og positivitet i boligmarkedet, som har tatt seg opp betraktelig siden samme tid i fjor. Prisnivået er lavere nå (tall fra Eiendomsmeglernes Landsforbund viser at gjennomsnittsprisen pr. kvm. for boliger i Oslo har falt med 2 prosent fra 2008 til 2009, og hele 5,5 prosent fra 2007 til i dag) og interessen er større, samtidig er antall tilgjengelige boliger på markedet lavere enn for ett år siden.

— I siste halvdel av fjoråret så vi en nedgang både i priser og ikke minst besøk på visning. Men i år har det vært en jevn stigning

— og spesielt de tre siste månedene. Det er stort sett "fullt hus" på visning og flere budgivere, sier Berg.

Den største interesseendringen er pågangen på "familieboliger"

— eneboliger, tomannsboliger og rekkehus.

— For objekter på seks millioner og nedover er det ekstremt mange på visning. I en bolig i Nils Bays vei gikk jeg tom for prospekter (68 var trykket opp, journ.anm.) etter én dag med visning, sier Berg. Mellom 50 og 100 par på visning er ikke uvanlig, og flere boliger har blitt solgt etter første visningshelg.

Over takst på Nordberg

Berg og Ruud mener meglerne har blitt flinkere til å tilpasse prisene etter markedet, noe som gjør at objektene selges raskere.

Berg har hatt flere boliger som har gått langt over takst den siste tiden. En kjedet enebolig

— i Nils Bays vei 16B på Tåsen, med prisantydning 5,5 millioner, ble solgt for 660.000 over takst i midten av juni. I mars gikk en enebolig i Eventyrveien 29 for over 8,6 millioner kroner, 1,3 millioner over takst.

— Noen hundre tusen over er greit, med når det går opp mot 1,3 kan det tyde på at vi ikke har satt en god nok takst. Men det er alltid en vurdering over hvor mye objektets stand og beliggenhet betyr for kjøperen.

— Men vårt område, med kort avstand til Marka, innenfor Ring 3 og samtidig rolig, er fortsatt populært, sier Berg.

Leiligheter ned

Leiligheter av alle typer har vært taperen i markedet, noe som kom overraskende på meglerne.

— Jeg hadde trodd rentenedgangen først ville påvirke leiligheter og mindre dyre segmenter. Samtidig ble det jo omsatt få "familieboliger" i fjor, muligens har noen utsatt kjøp grunnet usikkerheten i fjor og at det er forklaringen, sier Berg.

Det som likevel stopper mange kjøpere er finansieringen.

— Jeg opplever at bankene fortsatt holder igjen en del på å gi mellomfinansiering, også for dem som er gjeldfrie og har verdier i bolig allerede. De fleste vil nok slippe å selge før de kjøper nytt, og da opplever jeg at bankene fortsatt er restriktive med å innfri finansieringen, sier Ruud.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse