- Fullt mulig å hente søppel i Oslo

Renovasjonsetaten henter ikke avfallet ditt når forbrenningsanleggene stopper. Smittefare, streikebryting og økonomiske konsekvenser av streiken vurderes fortløpende.

Foto: MOBILFOTO: Vemund Sveen Finstad

Renovasjonsetaten sier «søppelstreiken» kan bli tvunget avbrutt om liv og helse står i fare. - Det er fullt mulig å hente avfall, sier Maskinistforbundet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2012 kl 09:28

HARALDRUD: Fra klokka 06.00 torsdag gikk ansatte tilknyttet Det Norske Maskinistforbundet (DNMF) ut i streik. Det fører til at søppelforbrenningsanleggene i Oslo kommune stanser opp.

Som en følge av det vil hverken matavfall, plastembalasje eller restavfall bli hentet fra husholdninger og næring i Oslo. Men ifølge DNMF er det fortsatt fullt mulig å for Renovasjonsetatens underleverandører å hente avfallet.

- Det at de velger å la være å hente søppel er en vurdering de må ta for egen regning, sier advokat og forhandlingssjef i DNMF, Hege-Merethe Bengtsson.

Kan tvinge frem streikebrudd

Fungerende kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten i Oslo kommune, Elisabeth Marie Vollan, er klar på at streiken kan bli tvungent avbrutt om den utgjør fare for liv og helse.

- Det er alltid en risiko for det når man lammer avfallsortering. Vi går inn i helga med veldig mange boliger som har full avfallsbehoder, og smittevernoverlegen i Oslo kommune vil vurdere konsekvensene som følger av en streik, sier hun.

Renovasjonsetaten har i flere medier gått ut og anbefalt privatpersoner om å gjøre ting som å fryse ned matavfall og oppbevare plast hjemme.

- Søppelet kan hentes

Det mener DNMF er unødvendig. De mener avfallet kan hentes, og avfeier muligheten for et eventuelt påtvunget streikebrudd.

- Det er fullt mulig for kommunen å hente søppel og levere det på vanlig søppelplass. Vår streik er en fjernvarme- og energistreik og det at de truer med streikebrudd handler om at kommunen taper masse penger på at vi streiker, mener generalsekretær Hilde Gunn Avløyp.

DNMF organiserer ikke arbeidstakerne som henter og leverer avfall, kun maskinistene som styrer forbrenningsanleggene.

- Det eneste streken rammer er energiproduksjon, sier advokat og forhandlingsleder i DNMF Hege-Merethe Bengtsson.

Mange steder å levere søppel

Bengtsson sier det er flere alternativer steder man kan kjøre søppelet i Oslo.

- Det er relativt store depoter på Klemetstrud og Brobekk, og bruken av disse er ett av virkemidlene de kan bruke for å få unna avfall, mener hun.

Hun informerer om at søppel er en handelsvare som kan kjøpes og selges som alt annet, og at man enten kan stanse import av avfall fra utlandet til forbrenningsanlegget på Klemetsrud, eller sende avfallet fra Oslo til andre steder.

- Men det er selvfølgelig fordyrende for arbeidsgiver, sier hun.

Bengtsson mener stansen i søppelhenting er noe som må stå for kommunen egen regning.

- Vi skjønner ikke helt at de velger å gjøre det, men det er en handling de må stå for selv, for det er ingen nødvendig handling av vår streik, sier hun.

- KAN HENTES: Oslo kommunes påstand om at de ikke kan hente søppel i Oslo grunnet streik får stå for deres regning, ifølge Hege-Merethe Bengtsson i DNMF.

Hafslund med økt beredskap

Hafslund, som er den største mottakeren av fjernvarme fra de streikerammede forbrenningsanleggene på Klemetsrud og Haraldrud, har nå iverksatt produksjon av varme ved hjelp av andre kilder som kloakk, olje og strøm.

Informasjonssjef i Hafslund Truls E. Jemtland sier at med dagens temperaturer ute er det uproblematisk.

- Vi følger situasjonen tett og har økt beredskap, sier han.

Ifølge Jemtland vil imidlertid Hafslund bruke mer strøm enn vanlig som et følge av streiken, men han kan ikke si noe om hvilke økonomiske konsekvenser en eventuelt langvarig streik kan få.

Følger med på smittefare

Smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore Steen, sier det er fylkeslegen som formelt sett kan avbryte streiken om det er fare for liv og helse, men at han og andre kan vurdere situasjonen og gi beskjed videre om situasjonen blir uholdbar.

- Vi vil naturligvis følge litt ekstra godt med på smittsomme sykdommer, for eksempel økning i diarétilfeller og sånn, sier han. Steen sier det ikke er noe som skjer over natten, men at det kan bli en risiko ved langvarig streik.

Har kontrakt om søppellevering

Vollan i Renovasjonsetaten vet ikke hvor stor en økonomisk smell kommunen får som et følge av streiken.

Hun sier Renovasjonsetaten er bundet av en kontrakt som kun gir de lov til å levere avfall til Energigjenvinningsetaten, som kontrollerer forbrenningsanleggene.

Ifølge Vollan må man også gå inn å vurdere juridisk i forhold til om det er streikebryteri å levere avfall andre steder.

- Vi vet på nåværende tidspunkt ikke hvor lang tid det tar før vi må begynne å se på dette. Men det er tatt en beslutning om at man ikke får lov å levere avfallet andre steder enn til Energigjenvinningsetaten, og den beslutningen handler vi på oppdrag fra, sier hun.  

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...