Fy fasan, så digg!

 

Fasan kan være tørre greier. Men tilbereder du den skånsomt, er den en skikkelig delikatesse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.11.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MAT: Tom-Victor Gausdal vant sølv i Kokke-VM, Bocuse d'Or, i 2005. Aktuell med kokeboken "Mat og drikke". Hans forrige bok, "Husmannskost" (2005), ble kåret til verdens beste. Medeier av kokkekollektivet Flavours og restauranten Falcon Crest.

Se bildet større

BLÅ FUGL: Fasan med "cyber"-gnocchi

På min families gård i Danmark finnes fasaner i bøtter og spann. Særlig i kornåkeren, hvor de sitter og knasker frø. Noen ganger tusler de nedover veien, og hvis de blir skremt, orker de så vidt å lette på seg. Fasanhannen er et praktfullt skue med masse farger, en lang hale og spraglete fjær; hodet er blått og sidene røde. Som ellers i dyreriket har kona en litt mer dempet framtoning.

Kort tid etter at de første fasanene ble importert fra Asia på 1500-tallet, dukket det opp klekkerier over hele Danmark. I vår tid yngles 5-600.000 fasaner årlig i vårt naboland. Store jaktopplevelser, nærmest med garantert utbytte, reklamerer de store godsene, mens mange ornitologer, på sin side, synes den store hønsefuglen får oppta litt for mye plass.

Fasankjøtt har en mild og behagelig viltsmak. Kontra kylling smaker den mye mer, nærmere perlehøne. Kosten varierer fra små insekter til plantefrø, og dette påvirker kjøttsmaken. Det samme gjør hvor og når fasanene lever. Her i Norge er ikke disse fuglene like utbredt som i Danmark. Men en del delikatessebutikker, gode supermarkeder og fiskehandlere bør kunne ha noen frosne eksemplarer på lur. Det vanskeligste er tilberedningen: Fasaner er utrolig magre, og varmebehandles de for lenge, blir det fort en tørr opplevelse.

Som tilbehør kan man velge det samme som til landkylling og milde duer. Jeg "stuntet" i dag og valgte blåpotet som akkompagnement. Resultatet kan se ut som hentet fra cyberspace, men smaken er der. Vanlige poteter går også helt fint.

Jeg har lagd gnocchi av potetene: Små puter som kokes og deretter stekes med litt smør.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse