ANNONSE
Annonse

Fy fasan, så digg!

Fasan kan være tørre greier. Men tilbereder du den skånsomt, er den en skikkelig delikatesse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2007 kl 09:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

På min families gård i Danmark finnes fasaner i bøtter og spann. Særlig i kornåkeren, hvor de sitter og knasker frø. Noen ganger tusler de nedover veien, og hvis de blir skremt, orker de så vidt å lette på seg. Fasanhannen er et praktfullt skue med masse farger, en lang hale og spraglete fjær; hodet er blått og sidene røde. Som ellers i dyreriket har kona en litt mer dempet framtoning.

Kort tid etter at de første fasanene ble importert fra Asia på 1500-tallet, dukket det opp klekkerier over hele Danmark. I vår tid yngles 5-600.000 fasaner årlig i vårt naboland. Store jaktopplevelser, nærmest med garantert utbytte, reklamerer de store godsene, mens mange ornitologer, på sin side, synes den store hønsefuglen får oppta litt for mye plass.

Fasankjøtt har en mild og behagelig viltsmak. Kontra kylling smaker den mye mer, nærmere perlehøne. Kosten varierer fra små insekter til plantefrø, og dette påvirker kjøttsmaken. Det samme gjør hvor og når fasanene lever. Her i Norge er ikke disse fuglene like utbredt som i Danmark. Men en del delikatessebutikker, gode supermarkeder og fiskehandlere bør kunne ha noen frosne eksemplarer på lur. Det vanskeligste er tilberedningen: Fasaner er utrolig magre, og varmebehandles de for lenge, blir det fort en tørr opplevelse.

Som tilbehør kan man velge det samme som til landkylling og milde duer. Jeg "stuntet" i dag og valgte blåpotet som akkompagnement. Resultatet kan se ut som hentet fra cyberspace, men smaken er der. Vanlige poteter går også helt fint.

Jeg har lagd gnocchi av potetene: Små puter som kokes og deretter stekes med litt smør.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.