Gal etter sukker!

SØTSUG: Bare en bit til?

Du kan stoppe det irriterende suget etter søtsaker! Ernæringsekspert hjelper deg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.10.2009 kl 10:18

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KVINNEGUIDEN.NO:

Det har vært en lang arbeidsdag, du er sliten og utkjørt, men du kravler deg på trening og er veldig fornøyd med deg selv en time senere. Så bærer det hjem for å lage middag og når klokka tikker over åtte, melder søtsuget seg. En sjokoladebit blir til to og plutselig har du spist en halv sjokoladeplate.

LES OGSÅ: Hold deg slank i helgen

Sjokolade gir lykkesignaler

Da er du kommet så langt at du like godt kan spise opp hele plata!

Kjenner du deg igjen?

LES OGSÅ: Sikker slanking

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, forteller at suget oftest kommer når det er lenge siden du har spist, når du kjeder deg, når du er stresset, eller når du er bekymret;

- Det varierer fra person til person, og kan ikke tidfestes som sådan. Det varierer også for den enkelte fra dag til dag. Noen mennesker opplever aldri slikt sug heller, men får kanskje den samme lysten, bare på salt mat, forteller Arsky til Kvinneguiden.

Hvorfor skjer det?

Om det er lenge siden du har spist, kan du få lyst på sukker fordi kroppen har lavt blodsukker. Men det virker faktisk bedre å spise noe grovt enn å spise sukkerholdig mat, fordi grovere varianter gir en stabil sukkertilførsel til blodet, mens sukkerholdig mat virker raskt før effekten forsvinner helt.

LES OGSÅ: Gå ned med frossenmat

- Om du får sukkersug når du er stresset, kjeder deg, er trist eller i andre mer følelsesbetonte situasjoner, så er det ikke fysisk sug, men et psykisk sug. Det kan jo oppleves like reelt, men skyldes altså tillærte vaner om hva som 'hjelper' eller hva som passer som 'premie' i gitte situasjoner. Hvis du opplever dette ofte, bør du ta en nærmere titt på årsakene bak det opplevde sukkerbehovet, sier ernæringsfysiologen og fortsetter;

- Noen mener at sukkersug kommer av for dårlig kromstatus i kroppen. Krom kan kanskje indirekte sies å ha denne effekten, fordi krom er med på å styre effekten av hormonet insulin som regulerer blodsukkeret vårt.

Dette kan du gjøre

Så hvordan kan du unngå det verste sukkersuget? Vel, første bud er å spise hyppig, men lite, og grovt.

- Det sørger for en jevn energitilførsel og liten trang til småspising. Du bør spise minst tre, kanskje fire hovedmåltider hver dag, og en-to mellommåltider også. La det ikke gå mer enn fire timer mellom måltidene. Da unngår du søtsuget i stort monn, tipser Arsky.

LES OGSÅ: Kvitt deg med søtsuget

Og om du har type to diabetes eller insulinresistens og mener at søtsuget skyldes ustabilt blodsukker, kan det altså hjelpe å prøve tilskudd med krom.

- Husk også at sunne matvarer som grovbrød, tomater og løk er rike på krom - så et sunnere kosthold balanserer blodsukkeret på den naturlige måten, uten piller!

Les hele artikkelen på Kvinneguiden.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse