Gal etter sukker!

SØTSUG: Bare en bit til?

Du kan stoppe det irriterende suget etter søtsaker! Ernæringsekspert hjelper deg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2009 kl 10:18

KVINNEGUIDEN.NO:

Det har vært en lang arbeidsdag, du er sliten og utkjørt, men du kravler deg på trening og er veldig fornøyd med deg selv en time senere. Så bærer det hjem for å lage middag og når klokka tikker over åtte, melder søtsuget seg. En sjokoladebit blir til to og plutselig har du spist en halv sjokoladeplate.

LES OGSÅ: Hold deg slank i helgen

Sjokolade gir lykkesignaler

Da er du kommet så langt at du like godt kan spise opp hele plata!

Kjenner du deg igjen?

LES OGSÅ: Sikker slanking

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, forteller at suget oftest kommer når det er lenge siden du har spist, når du kjeder deg, når du er stresset, eller når du er bekymret;

- Det varierer fra person til person, og kan ikke tidfestes som sådan. Det varierer også for den enkelte fra dag til dag. Noen mennesker opplever aldri slikt sug heller, men får kanskje den samme lysten, bare på salt mat, forteller Arsky til Kvinneguiden.

Hvorfor skjer det?

Om det er lenge siden du har spist, kan du få lyst på sukker fordi kroppen har lavt blodsukker. Men det virker faktisk bedre å spise noe grovt enn å spise sukkerholdig mat, fordi grovere varianter gir en stabil sukkertilførsel til blodet, mens sukkerholdig mat virker raskt før effekten forsvinner helt.

LES OGSÅ: Gå ned med frossenmat

- Om du får sukkersug når du er stresset, kjeder deg, er trist eller i andre mer følelsesbetonte situasjoner, så er det ikke fysisk sug, men et psykisk sug. Det kan jo oppleves like reelt, men skyldes altså tillærte vaner om hva som 'hjelper' eller hva som passer som 'premie' i gitte situasjoner. Hvis du opplever dette ofte, bør du ta en nærmere titt på årsakene bak det opplevde sukkerbehovet, sier ernæringsfysiologen og fortsetter;

- Noen mener at sukkersug kommer av for dårlig kromstatus i kroppen. Krom kan kanskje indirekte sies å ha denne effekten, fordi krom er med på å styre effekten av hormonet insulin som regulerer blodsukkeret vårt.

Dette kan du gjøre

Så hvordan kan du unngå det verste sukkersuget? Vel, første bud er å spise hyppig, men lite, og grovt.

- Det sørger for en jevn energitilførsel og liten trang til småspising. Du bør spise minst tre, kanskje fire hovedmåltider hver dag, og en-to mellommåltider også. La det ikke gå mer enn fire timer mellom måltidene. Da unngår du søtsuget i stort monn, tipser Arsky.

LES OGSÅ: Kvitt deg med søtsuget

Og om du har type to diabetes eller insulinresistens og mener at søtsuget skyldes ustabilt blodsukker, kan det altså hjelpe å prøve tilskudd med krom.

- Husk også at sunne matvarer som grovbrød, tomater og løk er rike på krom - så et sunnere kosthold balanserer blodsukkeret på den naturlige måten, uten piller!

Les hele artikkelen på Kvinneguiden.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon