Klimadagen på lørdag: Går i klima-fakkeltog

Ingeborg Gjærum er leder i Natur og Ungdom. – Vi krever handling nå, sier hun om lørdagens paroler.

Natur og Ungdom og Teknisk Museum arrangerer fakkeltog langs Akerselva på lørdag.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ingeborg Gjærum er leder i Natur og Ungdom. – Vi krever handling nå, sier hun om lørdagens paroler. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

AKERSELVA: Lørdag er det internasjonal «Global Action Day» over hele kloden. For den klimaengasjerte fins det en gylden anledning til å markere sitt engasjement med å tenne fakkel og gå i tog fra Birkelunden klokka 15.00. Leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, håper mange blir med.

LES OGSÅ: Kjelsås-jenter skal presse verdenslederne

— I Birkelunden blir det underholdning fra bandet Kråkesølv, som har fått strålende kritikker. Så blir det appell fra Jostein Gaarder og Sam Chimaobi Ahamba i African Youth. Vi går langs Akerselva til Vaterlandsparken på Grønland. Der skal jeg holde appell, sier Gjærum.

— Vise at vi bryr oss

På klimaaksjonsdagen skjer det ting over hele verden, forteller Gjærum. Hun synes det er viktig at også vi her i Norge viser at vi bryr oss om klimatrusselen.

LES OGSÅ: Klimakonsert på Teknisk museum

— Dette er en god markering som viser at vi krever en internasjonal avtale i København, men også at vi trenger en fremtidsretta klimapolitikk fra regjeringa. Vi må fortelle våre politikere at de må gå foran og lede. Vi er klare for en tøffere klimapolitikk. Utslippene her hjemme er jo rekordstore. Det skjer altfor lite, sier lederen.

Facebook

Fakkeltoget har samlet over 700 medlemmer på facebook. I tillegg har et 40-talls organisasjoner stilt seg bak oppropet. Facebook-gruppen vektlegger at klimatoppmøtet i København kan bli vår siste sjanse til å unngå de mest dramatiske klimatiske endringene.

— Vårt enkle krav er at vi trenger handling nå! Det haster å komme igang med klimaarbeidet. Vi trenger handling her hjemme og internasjonalt, sier Gjærum.

Hvordan er engasjementet rundt denne saken?

— Jeg opplever at det er et stort engasjement blant ungdom. Mange er bekymra og vi møter mange ungdommer som er opptatt av dette. Natur og Ungdom holder 100-vis av foredrag landet rundt, sier Gjærum.

Hva vil du legge vekt på i din appell?

— Jeg kommer til å vektlegge hvor viktig det er å komme igang og hvor stort ansvar et rikt land som Norge har. De fattigste landene merker det først, mange kjenner det allerede. Dette er et spørsmål om å ha solidaritet med dem, sier Gjærum.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse