Gaupene skal omplasseres

Dyreavdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO) jobber for å få omplassert sine fem gauper. Mye tyder på at de får et godt liv i en dyrehage i god tid før ombyggingen av dyreavdelignen starter i mai.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Blindern: Dyreavdelingen ved UiO har mistet sin tillatelse til å holde dyr, fordi lokalene i Biologibygningen ikke er gode nok. UiO er fullt klar over problemstillingen, og har lenge hatt planene klare for ombygging. 12 millioner kroner er avsatt til å oppgradere bygningen. Dyreavdelingen hadde planlagt å sende gaupene til en dyrepark, og om å sikre øvrige forsøksdyr midlertidige lokaler mens ombyggingen pågår fra mai og ut året.

Leder for institutt for molyklær biovitenskap, professor Reidun Aalen, sier til Nordre Aker Budstikke at hun håper på en løsning snarest både for gauper, fugler og gnagere. Hun er i kontakt med forsøksdyrutvalget for å vurdere hvordan UiO skal gå frem videre. Hun er også i kontakt med Mattilsynet og Direktoratet for Naturforvaltning. Vedtaket om å trekke tillatelsen er påklagd av Universitet, men forsøksdyreutvalget opprettholdt det og sendte det til Mattilsynet som er klageorgan etter forvaltningsloven. Seniorrådgiver i Mattilsynet, Britt Helene Lindheim mener ifølge NRK at dyreavdelingen ikke holder mål.

- Vi møtte en dyreavdeling som ikke holdt standarden som en moderne dyreavdeling må. Den avdelingen som er der nå, er preget av en ventefase. Det er gamle lokaler som ikke er oppgradert, sier Lindheim til NRK.

- Dyrepasserne ved UiO er glad i dyrene de steller, sier Reidun Aalen. Men det er ikke bare følelser som gjør at Dyreavdelingen jobber for å unngå nedslakting av rotter, mus og fugler. Når det gjelder gaupene er ikke de ledd i noe pågående forskningsprogram, og kan derfor omplasseres uten at dette skaper problemer. Når det gjelder smågnagerne er det verre. Disse brukes i både undervisning og i forskning. Derfor trenger UiO midlertidige ordninger for disse dyrene.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse