TV-aksjonen søndag: – Gi, for barnas skyld!

Arne Falck, er oppvokst på Korsvoll, og lærte å svømme i Akerselva. På søndag håper han det kommer inn nok penger til å endre hverdagen for barn som ikke har det så godt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Ruproblemet er et stort, men skjult, og rammer tusenvis av barn, mener Arne Falck fra Korsvoll. Søndag håper han alle vil samles rundt Blå Kors sitt arbeid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2008 kl 09:54

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
SENTRUM: «Den første episoden jeg virkelig husker var da jeg var tre år. Mamma sitter på gulvet, med beina i kryss i gangen. Hun er redd og lei seg. Hun skriker av redsel. Hennes daværende samboer står og roper og kjefter.

– Slå ikke Marius! Slå heller meg, sier hun til samboeren, før han drar henne med seg etter håret inn på soverommet, og jeg hører alle de forferdelige lydene når noen er i slåsskamp.»

– 120.000 barn lider

Slik forteller Marius sin historie i NRK P2s Sånn er livet 1. oktober. Han er voksen nå, men vokste opp med en mor som var rusmisbruker.

I et kontor i Blå Kors-gården i Storgata, sitter Korsvoll-mannen og seniorrådgiver, Arne Falck, med alvorlig ansikt og rister på hodet.

– Marius sin historie er veldig sterk. Men dessverre, vi er nøkterne når vi anslår at det er rundt 120.000 barn i Norge som vokser opp i hjem med rusproblemer, sier Falck.

I syv år har han jobbet i Blå Kors, organisasjonen som har blitt tildelt TV-aksjonen, førstkommende søndag.

– Som å delta i OL

I juni 2007 satt han med ledelsen i organisasjonen i et møte på Frognerseteren, da det kom en telefon fra NRK med beskjeden: «Dere har blitt tildelt TV-aksjonen 2008».

– Det var helt fantastisk! sier Falck, og legger til:

– Det har vært veldig morsomt, veldig utfordrende – og veldig travelt – å få lov til å jobbe med TV-aksjonen. Det kan minne litt om å få stille i olympiaden, bare at alt skjer på en dag. Det er søndag som gjelder.

Viktige prosjekter

Falck snakker varmt om Organisasjonens arbeid.

– Pengene som kommer inn på søndag går uavkortet til Blå Kors sitt arbeid. Halvparten går til vårt internasjonale arbeid, resten skal resten brukes her hjemme, sier han.

– Det kommer barn og unge som har foreldre med rusproblemer, eller som har rusproblemer selv, til gode. Rusproblemet er stort – de aller fleste kjenner noen som har problemer med rus og avhengighet, enten det er alkohol, narkotika eller spillavhengighet, sier Falck.

Blant alle prosjektene som vil få midler fra årets TV-aksjon, er «Barnas stasjon», et rusfritt tilbud til foreldre og barn. «Tuba», et hjem for folk med rusbelastninger, et ferietilbud for rammede familier, og en støttelinje for barn som vokser opp i hjem med rusproblemer, «800 Trygg».

Tabubelagt område

– Barn som vokser opp i rusbelastete hjem vet ikke hva som venter dem når de kommer hjem fra skolen. – Er mamma eller pappa fulle? Det gjør at de fort blir isolerte. Dette er et tabubelagt område. Og fordi barna er glade i foreldrene prøver de å skjule eller dekke over foreldrenes problemer, sier Falck.

Han mener alle kan bli flinkere til å bry seg om hverandre, og tørre å ta tak i de vi er glade i, som vi ser trenger hjelp.

– Jeg håper denne TV-aksjonen skal føre til mer åpenhet. Og at det skal bli lettere for dem som trenger det å søke hjelp. Når vi vet at rusproblemer ofte går i generasjoner, er det viktig at barn av rusmisbrukere får et godt tilbud. I tillegg at vi fanger opp dem med rusproblemer før det går riktig galt.

– På søndag er det bare å kline til! Folk må gi mer enn de hadde tenkt til, oppfordrer Falck.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse