Gikk til (ti)tusen!

Lykkelige vinnere: Jubelen stod i taket på Kringsjå da kjempesjekken ble utdelt.

15.000 Oslo-elever tok beina fatt og tilbakela 103.000 km på skoleveien i høst. Lengst av alle gikk 2. klasse på Kringsjå, og ble premiert med 10.000 kroner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2007 kl 13:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Gikk seg til seier: Bak fra venstre: Kornelia M. A. Bruneau, Frigg Å. Sommervold, Amalie O. Larsen, Julie V. Kongsten. Midten: Eirik Noremsaune, Magnus B. Gustavsen, Katharina Sommerfelt. Foran: Brage T. Winnæss, Rasmus R. Lone, Philip G. Aursnes, Balder E.B. Jablonski, Isak B. Svennæs og lærer Cathrine B. Nordhus. Kamil Czarnecki og Marie A. Nilsen var ikke til stede.

Oslo/Kringsjå: 15.000 elever fordelt på 630 grupper fra 77 ulike skoler i Oslo deltok i konkurransen «Klar- Ferdig- Gå», som ble arrangert av Samferdselsetaten i uke 37 og 38. Konkurransen hadde som mål at flest mulig elever skulle gå til skolen, og ikke bli kjørt.

Tur/retur Sydpolen

Og det lyktes den med.

– Den avstanden alle de 15.000 elevene har gått, tilsvarer fram og tilbake til Sydpolen seks og en halv gang. Det er kjempelangt! sa Ing-Christin Ericson, avdelingsdirektør i Samferdselsetaten, til de tolv 2. klassingene som var samlet i biblioteket på Kringsjå skole den siste uka før jul.

– Da vi hadde fått inn alle resultatene fant vi ut at dere var absolutt best, fortalte Ericson, og overrakte reflekser, jojoer, ballonger og selve førstepremien - en kjempesjekk på hele 10.000 kroner - til de jublende elevene.

I tillegg til å gå, måtte deltakerne levere et tekstbidrag som forklarte hva som er bra med å gå til skolen.

– Og denne gruppa, hvor alle elevene gikk hver dag under hele konkurranssen, leverte også det beste tekstbidraget, forklarte prosjektleder Maren Foseid, før Ericson leste opp vinnerbidraget.

– «Hva er best med å gå til skolen? Man får frisk luft og trim. Dessuten kan man finne på å treffe både katter og ekorn på veien. Innimellom kan man løpe om kapp på vei til skolen og det er gøy. Fordi vår skole ligger landlig kan vi gå på ski til skolen om vinteren. Dette er det fine med å gå til skolen.»

Mange penger

Og det manglet ikke på ideer til hva pengene kan brukes til. Play Station, nye leker til skolen, teater, godteri, fotballer, basketballer, håndballer, en hel fotballbane, bøker om hvaler, akebrett og mat var noen av de spontane forslagene fra den etusiastiske gjengen.

– Det er helt utrolig at de vant, og dette er mye penger. Jeg har lyst til at vi bruker noe på Rufuskort og felles kulturelle opplevelser som alle kan være med på. Det er begrenset hvor mange ting vi kan kjøpe for dette beløpet, men vi kan oppleve mye for 10.000! sa en rørt og glad lærer Cathrine Berntzen Nordhus.

Kommer ikke til å stoppe

2. klassingene på Kringsjå har vært flinke til å fortsette å gå til skolen også etter at konkurransen ble avsluttet.

– Vi går i følgegrupper, sammen med en voksen, og så kan vi leke på veien, forklarte Isak Berg Svennæs.

– Vi går til skolen hver dag. Det er bra, for vi får frisk luft og kan se dyr. Vi må nemlig gå gjennom en skog, sa Katharina Sommerfelt.

– Dessuten blir vi ikke bilsyke! sa Balder Elias Blimdheim Jablonski fornøyd.

Ericson i Samferdselsetaten var godt fornøyd med elevenes engasjement.

– Vi håper de gode reisevanene beholdes og at elevene også i framtiden viser miljøengasjement ved å gå til skolen. Vi regnet på tallene og fant ut at elevene som har deltatt reduserte den motoriserte trafikken i Oslo med 35.400 bilturer i løpet av de to ukene. De har spart lokalmiljøet sitt for mye biltrafikk. Det er veldig bra, sa hun.

Også flere av deltakergruppene gjorde det bra og ble belønnet. 4c på Rommen skole, 6a på Trosterud skole og 1.-2. trinn på Bryn skole fikk alle 5000 kroner hver.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse