Gir barnehagebarna gratis svømmeopplæring

Barna følger konsentrert med på svømmeinstruktøren fra Oslo idrettslag svømming. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Heldige Bergtunet barnehage har badebasseng i samme bygg, men nå er bassenget åpent for andre barnehagebarn også.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2018 kl 15:56

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

BERG: Igjen yrende badeliv på Berg gård, etter flere år med tørrlagt basseng. Bassenget er faktisk fra helt tilbake til 1966, og ble driftet av CP-foreningen, som fortsatt holder til på Berg gård.

Et flunkende nytt basseng, ikke veldig stort, men stort nok til at førskolebarna kan lære å ta de første svømmetakene. Den dagen Nordre Aker Budstikke er på besøk er det Nordberg barnehage som koser seg i det 32 grader varme vannet. Med svømmeinstruktører fra Oslo Idrettslag, og i tillegg en voksen fra barnehagen i vannet, og på land.

Se bildet større

Bassenget på Berg gård. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er Oslo Idrettslag som har undervisningen for barnehagene som kommer til Berg gård for å lære seg å svømme og bli vant til å være i vann. Foreløpig er det kun de kommunale barnehagene som har fått tilbudet i bassenget ved Berg gård, men ifølge idrettslaget er det i planen at de private barnehagene også etterhvert skal få tilbud om svømmeundervisning i Berg-bassenget.

Men ellers er det gratis svømmeundervisning også for kommunale barnehager, på Sogn bad.

65 millioner kroner

Det er bevilget 65 millioner kroner over Statsbudsjettet til ordningen i år. Siden januar 2018 og ut denne våren skal 165 barn fra forskjellige barnehager ha fullført 10 ganger av 30 minutter svømmeundervisning på Berg gård.

Fra høsten er målet at dobbelt så mange barn skal ha gjennomført svømmeundervisningen. Bydelen søker på midler for undervisningen fra Fylkesmannen. Det gis inntil 1800 kroner per barn i svømmeundervisning, noe som dekker fem hele timer - delt opp i 10 ganger.

Stor forskjell

Se bildet større

Etter endt opplæring får barna et diplom, og foreldrene tips til hva slags opplæring barna kan gå videre med for å bli tryggere i vannet og bedre svømmere. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Svømmeinstruktør Pietro Mellado fra Oslo Idrettslag forteller at det er stor forskjell på svømmeferdigheter - fra barn til barn, og fra bydel til bydel.

– De aller fleste barnehagene takker ja til gratis svømmeundervisning. Men ikke alle får det til. Blant annet krever det jo en del logistikk, særlig for store barnehager.

– Målet med undervisningen, er at førskolebarna skal får tilstrekkelig vanntilvenning og svømmeopplæring, slik at svømmeferdighetene bedre og at de blir trygge i vann. Men vi skal også ha det moro underveis! Svømmeundervisning er så viktig, hadde det vært opp til meg, og jeg kunne være politiker og bestemt, så hadde jeg innført gratis babysvømming også, sier Mellado.

Se bildet større

Bassenget på Berg gård. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han fortsetter:

– Det handler ikke bare om å lære og svømme. Det handler mye om det å føle glede når man er i vann, både over og under. Det handler om å føle trygghet i vannet, og selvfølgelig handler det om mestring.

Instruktørene er sertifisert gjennom Norges Svømmeforbund.

– Det er moro!

Se bildet større

Bassenget på Berg gård. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Christin Hoel Jensen fra Nordberg barnehage forteller at det ikke er vanskelig å motivere barna til svømmetrening.

– Nei, de gleder seg veldig. Vi har alltid en voksen fra barnehagen som er i bassenget, og en sitter her. I dag er vi tre grupper fra barnehagen. De som venter er kanskje i gymsalen og leker der, eller de spiser. Det er god plass til å vente. Alle foreldrene har takket ja til dette, og er positive til tilbudet. Dette handler jo om fellesskap også, vi har delt inn gruppene etter de som skal begynne på skolen sammen til høsten, så får de barna mer tid sammen.

Se bildet større

Barna blir trygge i vannet. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Så er treningen over, neste gruppe sitter ved bassenget og venter.

– Hvordan er det å være med på svømmetrening da?

– Det er moro! Vi dukker under vann, og er over vann, forteller en jente og gutt fra bassengkanten.

De gir begge en 10'er for hvor gøy og bra det er å få lov til å være med på svømmeundervisning, midt i barnehagetiden.

– Men det er litt skummelt under vann da! mener jenta.

Se bildet større

Pietro Mellado fra Oslo Idrettslag og Monica Nordgård, gårdsstyrer på Berg gård. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse