Gir drømmene liv i Kenya

Jan Vincens Steen hos Hagadera-redaksjonen. Foto: Newsletter Hagadera

I stekende sol, midt i en flyktningleir i Kenya, lærer Kringsjå-mannen Jan Vincens Steen opp ivrige journalistspirer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.03.2009 kl 13:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Jan Vincens Steen hos Hagadera-redaksjonen. Foto: Newsletter Hagadera

Se bildet større

Jan Vincens Steen hos Hagadera-redaksjonen. Foto: Newsletter Hagadera

Se bildet større

Jan Vincens Steen i samtale med to av studentene. Foto: Newsletter Hagadera

KRINGSJÅ/KENYA: – Dette er folk som lever under ekstreme forhold, men som vil noe, sier Jan Vincens Steen, også kjent som styreleder i Kringsjåbygg sameie.

Kringsjå-mannen er i samarbeid med Pål Stensaas, og med støtte fra Flyktninghjelpen, i gang med et avisprosjekt der målet er å utdanne unge journalister fra flyktningleiren Hagadera i Kenya. 26 ungdommer, mange av dem født i flyktningleiren, har gitt liv til «Newsletter Hagadera». Målet er at den skal bli en levedyktig avis, som skal nå ut til de over 250.000 somaliske flyktningene i Dadaab-området nordøst i Kenya. Bare i flyktningleiren Hagadera er det 100.000 flyktninger – et tall som ifølge Flyktninghjelpen øker med 7000 i måneden.

Skal stå på egne ben

Steen er tidligere leder av «Avis i skolen», et utdanningsprosjekt i regi av Mediebedriftenes Landsforening, som han har satt i gang med stor suksess i flere asiatiske land. I fjor høst mottok Steen avisutgiverforeningen i Indonesias høyeste utmerkelse for dette arbeidet.

– Det er veldig interessant og inspirerende å arbeide med en så motivert gjeng. Redaksjonen har laget noen prøveutgaver før den første virkelige utgivelsen i april. Da skal det lages en skikkelig avis i farger med annonser som skal koste penger. Meningen er at denne engelskspråklige avisen skal gis ut en gang i måneden, og at den etter hvert skal kunne stå på egne ben, forklarer Steen, som fredag reiste tilbake til Kenya for å delta i sluttspurten for den første ordentlige utgaven.

Lærer hele avisprosessen

Steen har stor tro på at prosjektet vil kunne skape varige arbeidsplasser i området, og gi fremtidsmuligheter til mennesker som tidligere ikke har hatt noen skolegang.

Prosjektet skal vare i seks måneder. Redaksjonen får kunnskap om alle deler av en kommersiell avisproduksjon, med undervisning i alt fra journalistikk, kildekritikk, foto og design, til markedsføring og distribusjon. Avisproduksjonen er en del av Flyktninghjelpens YEP-prosjekt (Youth Education Pack), som går ut på å gi utdanning og yrkesopplæring til ungdom som ikke har fått skolegang.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse