Gjenbruksrestauranten gjenoppstår

Kutt Gourmet ble en suksess. Nå holder restauranten, som lager retter av råvarer som ellers hadde blitt kastet, åpent fire dager i uka. FOTO: HANNE E. HOLST/SIO

Kutt Gourmet, restauranten på Blindern som lagde gourmetretter til en billig penge av råvarer som egentlig skulle vært kastet, gjenoppstår på permanent basis.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2015 kl 10:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks KUTT Gourmet

  • Trippel handler om å gjøre samfunnsansvar lønnsomt. Partnere i KUTT Gourmet er Matvett, Kompass & Co og SiO Mat og Drikke.
  • KUTT Gourmet åpner på Blindern som en permanent lunsjkafé fra onsdag 30. september kl. 12-14 (eller så langt lageret lenger).
  • Ingrediensene som brukes er nær, men ikke over,«best før»-dato. Målet er å kaste mindre mat og gi studentene en mulighet til et rimelig og godt måltid ved å bruke SiO-kokkenes kompetanse.

Kilde: SiO

BLINDERN: Dermed kan miljø-, smaks- og økonomibevisste studenter, og andre som vil prøve en litt annerledes lunjs, igjen juble.

Nordre Aker Budstikke skrev i vår om stuntet. Kutt Gourmet var en popup-restaurant som satte fokus på hvor mye mat vi egentlig kaster.

46 kilo mat i året havner i søpla – fra hver og en av oss. Mye av maten er fullstendig spisbar.

– Vi vil bevisstgjøre: Som forbrukere må vi bli klar over hva vi kaster og hvor enkelt det er å endre egne rutiner. Hvorfor ikke innføre restetorsdag hjemme, der du lager middag av det du har igjen i skapet, basert på hva du har, og ikke hva du har lyst på. Studenter burde også bli flinkere til å spise sammen, i spleiselag. Da får man dessuten noe sosialt ut av det, sa Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, til Nordre Aker Budstikke i april.

Se bildet større

SÅ MYE KASTER VI: 46 kg. mat kaster hver og en av oss i året. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Fire dager i uken

30. september gjenåpnet Kutt Gourmet som et permanent tilbud i Frederikkebygget på Blindern. Restauranten holder åpent mellom klokka 12 og 14, fire dager i uken.

Maten som serveres nærmer seg «best før»-dato, og er overskudd fra matindustri og dagligvarehandel. Måltidene tilberedes av SiOs kokker og ungdom fra Kompass & Co, og koster 30 kroner.

Å redusere matsvinn handler om lønnsomhet og samfunnsansvar. Kutt Gourmet ble utviklet som en del av Trippel, et prosjekt der ulike aktører samarbeider om å finne konsepter som kan gjøre samfunnsansvar i verdikjeden lønnsomt.

Eksperimentet med popup-kafé,som ble prøvd ut i april i år, var så vellykket at samarbeidet mellom Matvett, Kompass & Co og SiO fortsetter, med formål om å bidra til bevisstgjøring og mindre matsvinn. Maten kommer fra SiOs samarbeidspartnere.

– Studentene har tatt veldig godt imot konseptet, sier direktør i SiO Mat og Drikke, Per Christensen.

Nye retter hver dag

Se bildet større

NY KAFÉ: Direktør for SiO Mat og Drikke, Per Christensen, lovet i april at Kutt-konseptet ville fortsette dersom forsøket med pop up-kafeen ble en suksess. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Gjennom Kutt Gourmet kan studentene ta samfunnsansvar ved å spise mat som ellers ville blitt kastet. Råvarene varierer fra dag til dag, derfor blir det en overraskelse hva studentene får smake og kokkene har å jobbe med, fortsetter han.

– Det er viktig for ungdom som har falt utenfor å være en del av et miljø som handler om kunnskap og fellesskap. Å jobbe her er utrolig viktig for våre ungdommer. Her får de noe å strekke seg etter, og med Kutt Gourmet bevisstgjør vi på mange måter og sparer samfunnet for kostnader, sier daglig leder i Kompass & Co, Sherry Hakimnejad.

«Best før», ikke ubrukelig etter

– «Utgått på dato» er hovedårsaken til at mat kastes i hele verdikjeden. Ved å servere gode, næringsrike lunsjretter basert på mat som ellers ville blitt kastet, synliggjør vi at «best før» bare er en garantidato, og at folk må bruke sansene sine før de kaster mat. Kutt bør bli et samfunnsbegrep, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

LES OGSÅ: Grønt spark til Høyre og Arbeiderpartiet. Nå kommer de unge inn i bydelsutvalget

Se bildet større

Lene Kvale, som jobber med Kutt Gourmet i SiO, Sherry Hakimnejad i Kompass & Co, og kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder, foran matkastebordet på Blindern i april. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Reduserer svinn

Med servering «så langt det er mat igjen», sammen med at det kun serveres én rett hver dag og at maten lages på løpende bånd, er den viktigste årsaken bak den korte åpningstiden, ifølge direktøren i SiO Mat og Drikke.

– Nå holder vi åpent til lunsj. En begrenset åpningstid gjør at vi føler oss trygge på at vi reduserer svinn også i restauranten. Vi ønsker å være sikre på at maten vi lager ikke går til spille, samt at den holder høy kvalitet når den serveres, sier Christensen til Universitas.

Studentavisen har også anmeldt Kutt gourmet, under titelen «En god konseptlunsj»:

«Måltidet er ingen unik gastronomisk opplevelse, men konseptet funker utmerket. Kutt gourmet er en tydelig påminnelse om at mat som snart er klar for søpla, kan forvandles til smakfulle, kreative og rimelige matretter» skriver Universitas i sin anmeldelse.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) driver om lag 50 kafeer og spisesteder, og serverte 332.000 middager i 2014.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse