Gjør Oslo klar for eldre-eksplosjon

Andelen eldre over 80 år i Oslo vil øke med 58 prosent fra 2020 til 2030. Du kan være med på å utforme Seniormeldingen!

VIKTIG HELSE: Ella Kamhaug (92) og byrå for eldre, Aud Kvalbein (KrF) er enige: - Det er viktig for helsen å holde seg i aktivitet. Foto: Britt Nesteby Obrenovic

Både Ella Kamhaug (92) og Seniormeldingen er på trappene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2013 kl 14:06

OSLO: I disse dager utarbeides en ny seniormelding som skal være ferdig høsten 2013.

Den skal forberede samfunnet på eldrebølgen. Andelen eldre over 80 år i Oslo vil øke med 58 prosent fra 2020 til 2030.

Vær med på å utforme

DittOslos utsendte snakket med byråd for eldre, Aud Kvalbein (KrF), og en av hovedstadens spreke damer, Ella Kamhaug (92).

- Oslo kommune ber om innspill og inviterer unge som gamle, foreninger, organisasjoner, bedrifter, lag og enkeltpersoner til å bli med på å utforme framtidens eldreomsorg. Man kan gå inn på våre nettsider www.oslo.kommune.no/seniormeldingen for mer informasjon, sier byråd Aud Kvalbein - før hun henvender seg til Kamhaug for å høre hvordan hun opplever hverdagen:

- Det viktigste for meg er at jeg kan bo hjemme så lenge som mulig. To ganger i uken er jeg på vanngymnastikk, og tre ganger i uken jobber jeg som frivillig og leverer mat til de som er fysisk dårligere stilt enn meg, sier den spreke 92-åringen.

Nyter Omsorg+

Den spreke eldre kvinnen elsker å gå i trapper. Som gammel instruktør for luftambulansen, deltar hun fortsatt på årlige kurs. Kamhaug bor i en såkalt omsorg+bolig i Treschows gate på Bjølsen.

Hun har egen leilighet, og ordner det meste selv. Dersom hun ikke orker å lage middag, kan hun gå ned i kafeen og kjøpe seg mat.

Omsorg+boligene er også døgnbemannet med en husvert, hvis man trenger hjelp til andre ting.

- Per i dag har vi ca. 550 omsorg+boliger, og innen 2015 er målet å prøve å klare 1000 slike boliger, sier byråden og understreker:

- Alle som trenger hjelp, skal få det. Trenger man sykehjemsplass, skal man få det. Og kan man bo hjemme, slik de fleste eldre ønsker, skal det tilrettelegges med gode servicetilbud, sier hun.

Viktige innspill

- I hvilken grad vil en slik seniormelding ha betydning for bystyrets beslutninger?

- Den vil være et underbyggende dokument for hvordan vi skal møte utfordringer i eldreomsorgen. Innspill fra befolkningen er viktig, i tillegg til at vi har satt ned fem ulike arbeidsgrupper som jobber med: Aktiv aldring, bolig og nye boformer, innovasjon i omsorg, nettverk og frivillighet og velferdsteknologi.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon