Glasshusets ungdomstilbud er «gullstandarden»

Inga Marte Thorkildsen vil ha flere lavterskeltilbud, slik som det på Glasshuset, til ungdom i Oslo. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det mener helse- og sosialbyråd Inga Marte Thorkildesen. Hun vil ha flere lavterskeltilbud for ungdom med psykiske vansker slik som det på Nordberg. – Det må være lett å ta kontakt med voksne de unge har tillit til, uten at de trenger en merkelapp med en diagnose, sier hun.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.11.2016 kl 13:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDBERG/KRINGSJÅ: – Jeg besøkte Glasshuset på Nordberg tidligere i år, og ble så imponert over det jeg så, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

Byråden for eldre-, helse og sosiale tjenester roser tilbudet på Glasshuset ved Nordberg ungsdomsskole, som ble beskrevet i den godt leste kronikken Nordre Aker Budstikke publiserte i forrige uke: «Glasshuset – et sted for alle».

Hun kaller tilbudet som gis ved ungdomsklubben i Nordre Aker for «gullstandarden».

– Ja, i fare for å fornærme noen andre, vil jeg kalle dette gullstandarden for hvordan det skal gjøres. At dette tilbudet med spesialister gis i tilknytning til en ungdomsklubb sørger for at det er veldig lav terskel for ungdommene å komme inn, sier Thorkildsen.

Se bildet større

Inga Marte Thorkildsen har besøkt Nordre Aker flere ganger, også ungdoms- og kulturhuset Trikkehallen på Kjelsås. Her med bydelsdirektør Øyvind Henriksen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

At det jobbes forebyggende med psykiske helseplager allerede på ungdomsskolenivå er ikke vanlig, forteller byråden.

– I førsteomgang vil jeg be de andre bydelene i Oslo om å ta tak i dette, og gjøre som Nordre Aker. Dernest må vi se hvordan vi kan få staten med på laget.

LES OGSÅ: Statsråden lanserte regjeringens våpen mot mobbing på mobbefri Nordre Aker-skole

Viktig med tillit

Tilbudet i Glasshuset omfatter alt fra matservering, deltakelse i sosiale aktiviteter i friminutt eller skoletid, leksehjelp, helseopplysning og samtaler hos helsesøster og psykolog. Miljøterapeutene arrangerer aktivitetsturer, hvor det bygges relasjoner, og der ungdommenes behov og ressurser blir møtt og sett.

– Det er så viktig at ungdom har tilgjengelige voksne fagpersoner de har tillit til. Voksne både med forskjellig bakgrunn og av begge kjønn, slik som på Nordberg, sier Thorkildsen.

Se bildet større

På Glasshuset kan ungdommene være med i mange ulike aktiviteter, her er blant annet ungdomsklubb, matlaging, turer og leksehjelp. FOTO: PRIVAT

«Vår erfaring viser at når lærere, rådgiver, sosiallærer og skolens ledelse har et lett tilgjengelig lavterskeltilbud, er det enklere å se eleven og møte elevens behov» skrev kronikkforfatterne, som er mijøterapeut, psykologspesialist og helsesøster.

Thorkildsen mener det unike med Glasshuset er at tilbudet er på skolen, og at de jobber opp mot skolens ledelse.

– Dette er en modell jeg gjerne haddde sett ble bygd ut over hele landet, i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, sier hun.

LES OGSÅ: Stopper ungdomsfester med hjelp fra foreldre og Facebook

Lavterskel og forebyggende

Folkehelseinstituttet anslår at 15-20 prosent av barn og unge mellom 13 og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager som depresjon, angst og atferdsproblemer. Omtrent åtte prosent av barn og unge har så alvorlige problemer at det tilfredsstiller kriteriene til en psykisk lidelse.

Glasshusets lavterskeltilbud har som mål å komme tidlig inn for å forebygge og kartlegge omfanget av ungdommens problem, og dernest forhindre utvikling av psykisk lidelse.

– Ungdom sier selv at de opplever det som vanskelig å måtte ha en diagnose for å bli henvist videre. Her slipper de å få en merkelapp, men kan søke hjelp hos personer de har en sterkere relasjon til, og som er en del av et kjent miljø, som skolen er, sier Thorkildsen.

Hun utfordrer helseminister Bent Høie til i større grad sørge for at spesialisthelsetjenesten kommer ut dit barn og unge er, og at spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjensten skal samarbeide bedre.

Styrker skolehelsetjenesten med 20 millioner

– Hva gjør byrådet i Oslo for at helsetjenestene på skolene skal bli bedre?

– Vi fortsetter å bygge ut skolehelsetjenesten, og foreslår å øke bevilgningen med fem millioner hvert år i økonomiplanperioden, til sammen 20 millioner kroner, sier Thorkildsen, og legger til:

– Tilbudet i skolehelsetjenesten skal videreutvikles til å være mer tilgjengelig for elevene. De som kontakter skolehelsetjenesten for individuell veiledning skal få kontakt med skolehelsetjenesten senest neste skoledag.

Plassproblemer

På mange osloskoler har det ikke vært mulig å utvide skolehelsetjenesten på grunn av plassbegreninger.

– Det er noe av problematikken, at disse tjenestene ikke får plass på skolene. Det skal jeg se nærmere på hvordan vi kan løse, sammen med skolebyråden, sier Thorkildsen.

Hun vil også at bydelene skal dele sine kunnskaper på tvers.

– De må spre kunnskapen mellom hverandre, og jobbe tverrfaglig, sier Thokildsen, som ikke utelukker at det kan være aktuelt med pilotprosjekter der bydeler med erfaring fra feltet får en ledende rolle.

LES KRONIKKEN OM GLASSHUSET HER!

ÅRETS MEDMENNESKE 2016: Nå skal vi hedre dem som har gjort en ekstra innsats for andre i året som har gått. Det blir konsert og 10.000 kroner i premie. Nominer kandidater her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse