Gleder seg over studentboligløft

 

Studentene jubler over 200 milioner til studentboliger i forslaget til statsbudsjett. – Nå må vi passe på at disse kommer i Oslo, sier Fredrik Refsnes, leder av Velferdstinget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2008 kl 15:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: – Med dette forslaget oppfyller regjeringen løftene fra Soria Moria, sier en svært fornøyd Fredrik Refsnes, leder av Velferdstinget i Oslo, til Nordre Aker Budstikke.

1000 nye boliger

I går kunngjorde statsråden for høyere utdanning, Tora Aasland, at regjeringen neste år vil bruke 220 millioner kroner til bygging av 1000 ny studentboliger. Dette er en klar økning fra 2008, da det ble budsjettert for å bygge 600 boliger.

– Det er veldig gledelig at bolig og velferd for studenter blir prioritert, sier Refsnes, som håper de fleste nye studentboligene vil komme i Oslo.

– Det har kommet signaler om at de store byene, der boligpresset er størst, vil bli prioritert. Det må vi jobbe for nå, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Statsråd Aasland bekrefter langt på vei dette overfor Universitas:

– Vi kommer til å se på både behov og prosjektmuligheter når vi skal avgjøre hvor studentboligene vil bli lagt. Det kommer til å foregå gjennom et samspill med kommunene, hvor kommunene får ansvar for å finne tomter der prisene ikke er for høye, sier Aasland, og antyder overfor studentavisen at flere av boligene vil bli lagt til Oslo og de andre universitetsbyene.

Stang gratulerer

– Dette viser at de som står på får det de ønsker. Studentorganisasjonene har vært flinke og jobbet hardt for dette, og det fortjener de skryt for, sier ordfører Fabian Stang (H) til Nordre Aker Budstikke.

Han møtte representanter for Velferdstinget på Blindern i dag, der han fikk redegjort for planene om byggetrinn to av Vestgrensa studentby. Velferdstinget og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har tegningene klare for opp mot 200 studenthybler på nabotomten til Domus Athletica.

Ifølge velferdstinget har SiO en festeavtale på en krone på tomten, som er eid av Statsbygg.

– Men hjørnetomten langs eksisterende Vestgrensa studentby er det Oslo kommune som eier. Kommunen vil ha markedspris på tomten, som er 4,8 millioner. Det sprenger budsjettet, sier Guro Svenkerud Fresvik i Velferdstinget.

– Det bør legges til rette for studentboliger i Oslo, men kommunens argument er at staten bør finansiere det. Nå får vi se hvordan bystyret behandler saken, sier Stang, som legger til at han håper prosjektet i Vestgrensa studentby snart kan komme i gang. – Beliggenheten, i forhold til studiested og treningsfasiliteter er veldig bra her.

Refsnes har også tro på prosjektet.

– Jeg håper vi får en løsning på etasjestriden. Fire etasjer istedenfor seks, vil bety rundt 60 færre hybler, sier Refsnes, og legger til at de har godt samarbeid med velforeningen og bydelspolitikerne.

Blandet mottakelse

Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL) jublet over prioriteringen av studentboliger i statsbudsjettet. De mener at tusen nye studentboligene er et stort løft for et presset boligmarked

– Tusen studentboliger er historisk bra, sier Ingvild Reymert, leder i NSU, til Universitas.

Opposisjonen stiller seg derimot tvilende til om regjeringens bevilgninger strekker til for å nå antallet boliger de nå gir løfter om, ettersom det er mer kostbart å bygge boliger i de største byene.

– Det er i pressområdene, som i universitetsbyene, at mangelen er størst, men det er også der det er dyrest. Det blir ikke tusen boliger av dette beløpet. Det er ikke nok penger, sier leder for Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H) til Universitas.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse