Kunstnerisk interiør:

Glødende interesse for ekte håndverk

DRIKKEGLASS: Serien «Terrasse» fra Egenart fås i mange forskjellige farger, og koster cirka 490 kroner per vinglass.

Høy temperatur og stødig pust gir form og farge til håndlagde glass.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Brilleglassene dugger umiddelbart idet vi vender frost og neglesprett ryggen, og entrer Egenarts lune verksted.

Her står glassblåser Lars Kværne i bare skjorta, mens cubanske gitarer klimprer sommerlig fra høyttalerne. Solbriller beskytter kunsthåndverkeren mot det skarpe lyset fra glødende glass.

— Glass kan formes så lenge det er varmt nok, forklarer Kværne entusiastisk, og tørker panna.

Og med varmt mener Lars Kværne veldig varmt. Glass er laget av smeltet sand

— tilsatt pottaske og soda, og smeltetemperaturen ligger på rundt 1150 grader celsius.

— Med riktig temperatur kan glass både blåses opp, formes og farges. Og den varme glassmassen må holdes i konstant bevegelse

— ellers siger den, forteller Kværne, og snurrer rutinert på et jernrør.

Lars Kværne stikker anfangsjernet inn i en intenst varmestrålende ovn, og henter ut smeltet glassmasse. Ytterst på røret har det festet seg en ensfarget oransjeglødende klump

— eller fargerik glassbolle in spe.

— Fargene legges lagvis, men de synes ikke før glasset kjølner, sier Kværne og forklarer:

— Alt glass er nemlig oransje når det er smeltevarmt.

Fargerikt metall

Håndlaget glass får farger ved at man tilsetter metalloksider i glassmassen. Blått glass kommer av koboltoksid, mens turkis kommer av kobberoksid.

Gulloksid gir rødfarge, og brunstein gjør glass fiolett. Grønt glass kommer av jernoksid

— og derfor er så mange eldre glassprodukter helt naturlig grønne.

— De tidligste glassproduktene fra Hadeland Glassverk har grønnskjær nettopp på grunn av jerninnholdet i den lokale sanden man brukte i starten, forteller Per Ole Rønning, konservator ved Hadeland Glassverks museum.

Hadeland Glassverk er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift, og ble grunnlagt allerede i 1762. Glassprodukter fra den første tida var stort sett flasker og apotek- og medisinglass.

— Først i 1852 la man om driften mer mot det hjemlige markedet, og satte i gang produksjon av drikkeglass, vaser og vinserviser, forteller Per Ole Rønning.

— Og da ble brukskunsten populær

— sånn som den er i dag.

Kunst og håndverk

Verkstedet til brukskunstnerne hos Egenart har holdt smelteovnene varme siden 1989. Og det er glassblåseren Lars Kværne, samt makker Pål Roland Janssen, som selv designer alt de produserer.

— Vi tar både utsmykningsoppdrag og firmagavebestillinger. Men for det meste lager vi drikkeglass. Drikkeglassene er mest etterspurt, men snølykter, vaser og boller er også populære

— særlig som samleobjekter, sier Kværne

Han studerer det pågående bolleprosjektet som snurrer mellom hendene. Forsiktig sender han et nøyaktig tilmålt pust inn i blåsepipa, og resultatet vokser sakte fram i den andre enden av røret.

— Dette er absolutt håndverk, sier Lars Kværne som har både yrkes- og kunstutdannelse.

Med våte aviser glatter han varsomt overflaten på den glødende klumpen

— som plutselig framstår som en kunstferdig mønstret og perfekt avrundet bolle. Lars Kværne forklarer:

— Håndlaget glass er både kunst og håndverk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon