God elg, alle sammen

 

Elgen er og blir nasjonaldyret vårt. Og det kan vi være stolte av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

MAT: Tom-Victor Gausdal vant sølv i Kokke-VM, Bocuse d'Or, i 2005. Aktuell med kokeboken "Mat og drikke". Hans forrige bok, "Husmannskost" (2005), ble kåret til verdens beste. Medeier av kokkekollektivet Flavours og restauranten Falcon Crest.

Se bildet større

ELG: Langtidskokt i buljong med rotgrønnsaker.

Turister sikrer seg gjerne elg-suvenirer når de er på norgesvisitt. Se opp for elg, varselskiltet, er veldig populært. Og jeg har påpekt dette flere ganger: Norge er ekstremt eksotisk, sett med utenlandske øyne. Det er ikke uten grunn at elgen har fått status som skogens konge. Da jeg nylig var på vei hjem fra Estland, ble jeg stående i en veldig langdryg kø på flyplassen. Ikke på grunn av sikkerhetskontrollen, dette var noe helt annet. Foran meg sto et helt jaktlag fra Finland, ikledd kamuflasjeklær. De ventet på en person som skulle pakke inn elg-geviret de hadde sikret seg under jakten.

Elgoksens gevir kan bli oppimot to meter i spenn. Dette var et stanghorn med fem takker, som elgen bruker under brunsten til å beskytte seg og som slåssredskap. Et skikkelig gevir kan nok imponere de uskyldige, søte elgfrøknene. Og nå har jeg lært hvordan slike gevir skal pakkes inn når man skal ha dem med på fly.

Elgen er uhyre populær i Nord–Europa og i Canada. Som alt annet vilt, er den svært mager i kjøttet og krever en skånsom tilberedning. Jeg husker med gru en gallamiddag hvor kokkene hadde saltet og delvis tørket denne edle råvaren: Indrefileten var hard som stein, seig og tørr og direkte uspiselig. Så hvis du ikke føler deg som kjøkkenets konge, er mitt råd å ikke gamble med elgkjøttet. Kjør safe! Kjør klassisk!

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse