God nok for «barneskirenn» i OL

Petter Northug gjør alt på sin måte for å parkere konkurrentene i langrennsløypa. Og snart er det OL.

Sterkere enn noen gang. Det er dommen landslagstrener Morten Aa Djupvik feller over Petter Northug (23) før Vancouver-OL.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2009 kl 09:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
SPEAKER.NO: Få har bedre grunnlag for å bedømme hvor godt rustet den tredobbelte verdensmesteren fra forrige vinter er i inneværende OL-sesong.

WEB-TV: Northugs TV 2-parodi

- Vellykkede justeringer de siste årene, både når det gjelder teknikk og klassisk stil, er blant årsakene til at Petter i dag fremstår som verdens beste langrennsløper. Jeg har aldri sett ham bedre trent enn nå. Han har mange kvaliteter og en enorm kapasitet, sier Djupvik til Speaker.no.

De beste er med

«Å æ skal f…itj te OL!?» Det var Petter Northugs umiddelbare reaksjon etter å ha vunnet to NM-gull i forkant av OL i 2006.

Daværende landslagstrener Krister Sørgård unnlot å ta med superspurten til Torino-lekene. Da var Northug 20 år. Skiforbundet ville beskytte ham.

- Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan de kunne vrake meg. Det var jo noen i den troppen jeg kunne ha gått fra om jeg hadde vært blind, har Northug uttalt senere.

Les også: Et moderne landslag

Nå, derimot, er de beste med. Inkludert Petter Northug.

Han er fire år eldre, har tre VM-gull som fasit fra forrige vinter og en opplagt kandidat til å innta OL-tronen.

- Han har skaffet seg masse erfaring og er en mye bedre skiløper i dag, sier landslagstreneren om årene som er gått siden Northug var TV-seer under Torino-OL.

Garantert OL-plass

Stafettgull, gull på jaktstarten og gull på femmila. 23-åringen var den ubestridte VM-kongen i Liberec tidligere i år.

Denne sesongen er det ikke VM, men det som skjer mellom fjellene i Whistler utenfor Vancouver, som er blinket ut som det store målet. Det er Northugs første OL.

Les også: Sjefen for de gode tider

- Av erfaring vet jeg at det ikke er bare bare å bli uttatt til et olympisk mesterskap, sier 23-åringen, halvveis på fleip og halvveis på alvor.

- Vi har ikke tatt uten noen tropp ennå, men ett er i hvert fall sikkert: Det er kun alvorlig sykdom eller skade som stopper Petter nå, smiler Djupvik.

Trykket og OL-forventningene, og spørsmålene som kommer som hagl fra mediene, håndterer han med oppsiktsvekkende stø hånd.

- Kapasiteten min er bedre nå, og jeg håper å få vist det denne vinteren, sier spurtspesialisten.

Ankermann

Det er mye oppstyr rundt Northug. Det være seg sponsorbråk, vulkanske følelsesutbrudd etter målpassering eller prestasjoner som får konkurrentene til å ligne på norske mosjonister på søndagstur.

I Norge er Petter Northug den selvskrevne langrennsstjernen.

- Jeg er ganske flink til å koble ut. Hva andre skriver eller mener om meg bryr jeg meg ikke om. Jeg har ikke lest en artikkel om meg selv på flere år, sier han.

BILDESERIE: VM-kongen Northug

Men hva avisene skrev etter at Norge ble nummer fem på OL-stafetten i Torino, og Tore Ruud Hofstad ikke fikk det til å klaffe på sisteetappen, er noe han garantert fikk med seg. Northug knuste som kjent Ruud Hofstad på NM-stafetten like før OL.

I Vancouver er det 23-åringen fra Meråker alle setter sin lit til på stafetten.

- Så lenge Petter har kontakt med feltet og teten, er det få som tar ham i en spurt. Og som ankermann gir det oss en kjempefordel. Tryggheten han sprer rundt seg er en styrke for hele laget. Det så vi i Liberec, minner landslagstreneren om.

Les mer om denne saken på Speaker.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse