Gaustadvei-klage til Fylkesmannen

Godtar ikke anleggsvei i boliggater

Dette skal være anleggsvei for utgravningene i Vettakollen høydebasseng. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Beboerne i Gaustadveien har klaget bystyrevedtaket om utkjøring fra Vettakollen høydebasseng inn for Fylkesmannen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2010 kl 10:39

GAUSTAD: Det opplyser Sofie Oraug-Rygh, aksjonsleder for Gaustadbeboere og foreldre med barn i tre barnehager i området.

Et boligutbyggingsprosjekt i Gaustadveien 23 har i vinter gitt beboerne en forsmak på hvordan anleggstrafikken fra Vettakollen høydebasseng kan bli. Trafikken har skapt svært kaotiske tilstander, med lastebiler på fortauet. Anleggsarbeidet med høydebassenget vil gi en trafikk på 150 lastebiler om dagen gjennom Gaustadveien og Sognsvannsveien, som bystyret nylig vedtok at skal brukes som utkjøringstrasé.

- Feil i saksbehandlingen

Aksjonsgruppen peker på det de mener er flere feil i saksbehandlingen fra de involverte etatene. Blant annet er det ikke lagt stor nok vekt på antallet husstander i blokkene langs Gaustadveien, og de mener vurderingen av trafikkfaren for fotgjengerne bygger på uriktige opplysninger.

Aksjonsgruppen etterlyser også faglig begrunnelse på kostnadene ved å bruke Nordbergveien som trasé, sammen med de nå to valgte veiene, slik både bydelsutvalget og samferdselskomiteen i bystyret har gått inn for. Vann- og avløpsetatens kostnadsberegninger ved å bruke Nordbergveien gikk opp 15 millioner på ett år. Seks millioner av disse var for erstatning til Solvang kolonihage, og åtte millioner til utsatt byggestart og regulering av vei.

Punktene det klages på

Dette er de seks punktene aksjonsgruppen trekker frem i sitt brev til Fylkesmannen:

1. Plan- og bygningsetaten skriver (ref 200403184-288) bl.a. at Sognsvannsveien og Risbekkveien er villaveier med flere private utkjørsler, men unnlater å nevne utkjørslene fra blokkbebyggelsen i Gaustadveien som omfatter 490 husstander.

2. Samferdselsetaten skriver i brev av 2.11.2009 (saksnr 200500415-20) at Gaustadveien-Sognsvannsveien har fortau hele veien og at kryssing av gang/sykkelvei unngås. Dette er faktisk feil. Skolebarn og fotgjengere fra øvre Sognsvannsveien og fra Gaustadaveien 2- 12 (ca 250 hustander) må krysse Gaustadveien for å komme over til fortau eller til to barnehager. I tillegg må alle som bruker fortau videre krysse foreslått anleggsvei minimum 3 ganger på vei ned til Rikshospitalet/trikk.

3. I notatet fra Vann- og avløpsetaten til Plan- og bygningsetaten mottatt 6. mai 2008 (saksnr. 07/03111-20) er totale kostnader knyttet til oppgradering av Nordbergveien beregnet til 5 mill kroner. I ettertid er vi blitt gjort kjent med at denne summen ville dekke investeringer til flytting av lysmaster/høyspentkabler, utvidelse av veibredden med 0,5 m og opparbeidelse av et 2 m bredt fortau langs Nordbergveien gjennom Solvang hagekoloni. Det er forståelig at en slik oppgradering ville være nødvendig om all anleggstrafikk ble lagt gjennom Nordbergveien.

Vi finner det uforståelig – og kan ikke se at det er gitt noen faglig begrunnelse for at innkjøring av tomme lastebiler vil nødvendiggjøre ovennevnte tiltak – ikke minst sett på bakgrunn av at Nordbergveien ikke var tenkt brukt til anleggstrafikk i helgene eller sommertiden (01.05-01.09).

4. I et VAV-notat av 10.11.2009 (først unntatt offentligheten) er kostnadene for oppgradering av Nordbergveien beregnet til kr 18-20 mill. Etter bystyrets vedtak 27. januar er vi gjort kjent med at kostnadene skyldtes to nye poster: 1) utsatt byggestart ifb regulering av vei (kr 8 mill), 2) antatt erstatning til Solvang hagekoloni (kr 6 mill). Vi savner en faglig begrunnelse for behovet for oppgradering og for ny regulering.

5. Gaustadveien og Nordbergveien har om lag samme bredde, dvs. under 6 m. Det er ikke gjort noe kostnadsoverslag over hva det vil koste å utvide Gaustadveien med 0,5 m. Vi forutsetter at samme lover og regelverk gjelder for Gaustadveien som for Nordbergveien.

6. Det er stor rushtrafikk i Sognsvannsveien/Gaustadveien bl.a. til og fra Rikshospitalet, Gaustad sykehus, 4 barnehager og om lag tusen husstander. På grunn av stengning av Nordbergveien vil trafikken til og fra Hafslund trafostasjon og Oslo park komme i tillegg.

Norconsult AS påpekte problemene med rushtrafikken i risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse, 12.10.05) og anbefalte en rekke risikoreduserende tiltak, bl.a.: ”… restriksjoner for anleggstrafikken (for eksempel mellom klokken 07.30-08.30 og mellom klokken 14.30 – 16.00)”. Slike restriksjoner vil måtte sinke framdriften og øke kostnadene. Slike kostnader er vurdert eller estimert i saksframleggene.

LES OGSÅ: Debatt: Kreativ desinformasjon

Ikke realitetsvurdert

Askjonsgruppen mener at verken Plan- og bygningsetaten eller Vann- og avløpsetaten har realitetsvurdert og kostnadsberegnet forslaget om "rundtraseen" Gaustadveien/ Sognsvannsveien/Nordbergveien i forbindelse med bystyrets behandling.

LES OGSÅ: - Gaustadveien er først bak lyset

- Dette er kritikkverdig, fordi de folkevalgte måtte fatte vedtak om trasévalg ut fra et ufullstendig og villedende underlagsmateriale. Vi ønsker en samlet og upartisk vurdering av kostnader og ulemper ved de to alternativene for trasévalg for massetransporten som bystyret skulle stemme over, skriver Oraug-Rygh på vegne av aksjonsgruppen.

LES OGSÅ: - Simpel anklage fra Ap

BLI FAN AV NORDRE AKER BUDSTIKKE PÅ FACEBOOK!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...