ANNONSE
Annonse

Grandis på julaften

For de urbane: Stadig flere unge og urbane foretrekker pinnekjøtt på julaften. Her viser pølsemester Bjørn Teigen frem en perfekt ribbe. Foto: Andreas Lindbæk

Opplysningskontoret for kjøtt har kartlagt nordmennenes spisevaner på julaften. Og det er kun i Oslo folk opplyser at de spiser Grandiosa.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.12.2009 kl 14:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Opplysningskontoret for kjøtt kartlegger nordmennenes spisevaner på julaften annethvert år. Tallene fra i fjor viser at tre prosent av Oslos befolkning spiser Grandiosa denne dagen.

— Undersøkelsen viser at alle som spiser Grandiosa på julaften bor i Oslo og alle er menn under 30 år, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen.

Hun er usikker på hvorfor det er akkurat slik.

— Vi har en mistanke at mange som svarte dette kan ha dette måltidet før selve middagen. Men vi er ikke sikker på hvorfor det er slik, fortsetter hun.

Spiser du Grandiosa på julaften? Send oss en mail.

—Et alternativ

Informasjonsleder i Stabburet, Inger Marie F. Ingdahl, sier at de har en markant økning av salg av Grandiosa i desember.

— På landsbasis selger vi 2,5 millioner Grandiosa i desember. Dette er en gjennomsnittlig vekst på rundt 20 prosent i forhold til resten av året., sier hun.

— Hvorfor spiser tre prosent av Oslos befolkning Grandiosa på julaften?

— Vi tror ikke at det er selve julemiddagen, men at det er en lunch før selve middagen. Dette er vel fordi at Grandiosa er lett tilgjengelig og et bra alternativ til alternativ julemat, avslutter Inger Marie F. Ingdahl.

Ribbe mest pop

Mens pinnekjøtt for alvor begynner å nærme seg det tradisjonsrike julemåltidet svineribbe, så er det enda et lite stykke opp.

Ifølge undersøkelsen spiser 49 prosent av Oslos befolkning svineribbe på julaften, mens 35 prosent foretrakk pinnekjøtt.

— Vi ser at det er stigende med antall mennesker som spiser pinnekjøtt her i hovedstaden. Det er ofte de yngre som har tatt til seg de tradisjonene. Men det er fortsatt ribbemiddagen som er mest populært her. Det sitter enda i ryggraden til folk, fortsetter Ida Christensen.

Andre vaner

Videre viser det seg at fire prosent foretrekker kalkun og lutefisk på julaften. Selv om 10 prosent svarte julepølse, så tror Opplysningskontoret for kjøtt at dette er tilbehør til ribba.

— De med ribbe har ofte medisterkaker eller annen pølse som tilbehør, sier Ida Christensen.

Mest populært i Oslo

Ribbe/svine ribbe 49 prosent

Pinnekjøtt 35 prosent

Julepølse 10 prosent

Medisterkake 10 prosent

Annet 8 prosent

Svinestek 5 prosent

Lutefisk 4 prosent

Kalkun 4 prosent

Grandiosa 3 prosent

Kjøttkaker 3 prosent

And 2 prosent

Laks 2 prosent

Reinsdyrstek 2 prosent

Torsk 1 prosent

Kylling 1 prosent

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse