ANNONSE
Annonse

Helgens mattips

Gratinerte poteter med Stilton

CHEF: Sølvvinner både i Bocuse d´or og Global Chef Challenge. Gullvinner i OL for kokkelandslag. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mer".

Gratinering er en enkel teknikk som folk flest bedriver hver lørdag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2009 kl 11:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Å gratinere kommer av det engelske ordet "gratter", og refererer til skorpa på gratengen man lager. Selve teknikken – au gratin – er likevel mest kjent fra Frankrike, hvor retten gratin dauphinois (gratinerte poteter) har sin opprinnelse.

Blant alle de tingene man kan gratinere med, er revet ost, saus og/eller brødrasp det vanligste. Her i Norge er teknikken godt kjent via retter som fiskegrateng, pizza, lasagne og fløtepoteter.

Men lista over klassiske retter er mye lenger enn som så, jeg kan jo nevne Shepherd's Pie, "Brennende kjærlighet", canneloni, rottollo, cassoulet og løksuppe.

Overvarme er viktig når du gratinerer: De fleste ovner har en nyttig grillfunksjon, mens vi på fagspråket snakker om en salamander (ikke spør hvorfor). Dette er gjerne en egen ovn som kun brukes til å gi retter en skikkelig gyllen og sprø skorpe.

Det er ingen hemmelighet at jeg har en forkjærlighet for denne teknikken. Gyllen og sprø skorpe er ikke bare tøft visuellt, det skjuler seg også ekstremt mye god smak der.

Brød eller gratinert ost får på en måte en ny dimensjon gjennom gratinering.

Geir Skeie – som representerte Norge under årets Bocuse d'Or – bruker teknikken på sin torskerett. Den får en tynn skorpe av brunet smør og brød, vanskeligere trenger det ikke å gjøres.

Jeg husker godt da mamma på 1980-tallet kom hjem fra USA-ferie med en ny rett til husholdningen, "potato skins". Dette er rett og slett potetskall, eller halve poteter, gratinert med stekt bacon og ost.

Ukens rett slekter mye på potato skins, samtidig som den likner på den klassiske potet-tilberedningen "Pommes Cendre" – hvor innmaten på bakte poteter blir tatt ut og blandet med krydderier, før den legges tilbake igjen i skallet og gratineres.

Min variant kan være som en selvstendig kveldskos-rett, eller som tilbehør til for eksempel et godt stykke kjøtt.

Oppskrift

Gratinerte poteter med Stilton

Ingredienser:

4 store poteter

1/4 purre i skiver

50 g smør

150 g finhakket sjampinjong

1 fedd knust hvitløk

3 ss smør

1 eggeplomme

100 g revet assortert ost, f.eks en blanding av stilton og parmesan

salami eller chorizopølse i tynne skiver som er sprøstekt i panna

Framgangsmåte:

Potetene pakkes i folie og bakes møre i ovnen på 160 grader i ca 1 time.

Del deretter hver potet i to, og skrap ut mesteparten av innmaten.

Sjampinjong og hvitløk stekes i smør, krydre med salt og pepper og bland i potetinnmaten. Purren freses i smør til den er myk, krydre og bland i, bland sammen alt og ha i egget, smak til med rikelig salt og pepper.

Legg på stekebrett og topp dem med den revne osten. Stek på 220 grader i 10 min.

Salamichips og finhakket gressløk strøes over.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.