Gravid? Slik holder du vekta

KOS DEG: Å se kroppen forandre seg er ikke alltid like lett, men jordmødrene råder gravide å kose seg og føle seg heldige!

Vil du unngå å gå opp flere kilo enn nødvendig i løpet av graviditeten? Her er ekspertenes råd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.04.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KVINNEGUIDEN.NO: Jordmor ved Den norske jordmorforeningen, Nina Schmidt, sier det er helt normalt å legge på seg fra åtte til fjorten kilo under svangerskapet.

- Man må legge på seg

- Vektøkningen avhenger av mange ting: For eksempel hva man spiser og hvor mye man spiser. I tillegg kommer vekten av fosteret, morkaken og fostervannet. Dessuten får gravide økt blodvolum. Enkelte kvinner får også en del væske i kroppen på slutten av svangerskapet, forklarer Schmidt. Jordmor ved Rikshospitalet, Nanna Voldner, forteller at vektøkningen under svangerskapet henger sammen med hvor mye man veide før graviditeten, noe som naturligvis er svært individuelt.

- Vektøkningen under svangerskapet avhenger også av hvor mye du forbrenner og aktivitetsnivået, samt hormonelle betingelser. Men egentlig er grunnene for vektøkning ikke særlig annerledes under svangerskapet enn ellers i livet, forklarer Voldner. Er du redd for å legge på deg for mye når du går gravid, er det greit å være klar over at man gjerne spiser mer når man er gravid og at man sitter mer i ro fordi det kan være vanskelig å bevege seg så mye på grunn av den store magen. Likevel mener jordmoren at man er helt nødt til å legge på seg.

- Man må legge på seg litt under svangerskapet, hevelser i kroppen kan gjøre at man i tillegg går opp i vekt. Men man bør likevel vektlegge å spise sunt og fornuftig, råder Schmidt.

Ikke frykt noen ekstra kilo

Jordmor Unni Tryti er spesialist på overvektige gravide og fokuserer først og fremst på å holde gravides vekt stabil.

- Mange får "fysen", blir kvalme og spiser uregelmessig, ofte tidlig i graviditeten. Spising kan lindre ubehaget når man er kvalm. Det er likevel viktig å være bevisst på hva man spiser, sier Tryti og fortsetter;

- Dersom en slank kvinne blir gravid, ser jeg ingen problemer med at hun legger på seg litt ekstra. Det blir nemlig svært slitsomt i tiden etter fødselen dersom kvinnen er radmager og har lite å ta av da amming tar mye av energien i kroppen. Vær derfor ikke redd for å legge på deg, mener Tryti.

Slankende amming

Etter fødselen er det også svært individuelt hvor lang tid det tar å få bort de ekstra svangeskapskiloene. For noen tar det ikke mer enn en uke eller to, andre sliter med den i åresvis. Ammingen kan derimot gi fettforbrenningen en skikkelig kickstart og dermed hjelpe deg ned i vekt igjen.

- Vi vet at det å amme er "slankende", altså at man forbrenner kalorier ved å produsere morsmelk. Norske anbefalinger er amming i minst åtte måneder, sier Schmidt. Jordmor Voldner støtter ferske mødre som ønsker å komme raskt i form igjen, men advarer derimot mot å slanke seg når man ammer;

- Begynn treningen så fort man orker eller synes man har overskudd. De fleste anbefaler å vente seks uker etter at man har født, men dette kommer helt an på hva slags fysisk form man var i før og under svangerskapet, og hvilket forhold man har til det å trene, sier Voldner.

Kos deg!

Tryti råder alle gravide til å følge enkle og greie kostholdsregler:

- Spis mye grønt og frukt, hold deg til små måltider, spis rent kjøtt og fisk og grove kornprodukter. Bort med alle tomme kalorier og junkfood som sjokolade, chips og brus, sier Tryti og avslører at mange kvinner faktisk har gått ned i vekt under svangerskapet fordi de har lagt om kostholdet etter at de ble gravide, rett og slett for å gi barnet best mulig næring. Sunnhet og bevissthet er helt klart viktig når man går gravid. Men det er også viktig å ikke bli fanatisk med hva man holder på med. Derfor understreker Schmidt følgende;

- Man skal kose seg når man er gravid. Istedenfor å føle seg deppa eller lite attraktiv, så tenk heller hvor heldig man er som er gravid. Nyt livet og ha deg bra med deg selv, råder hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse