Alder ingen hindring: Gro (48) trener mot fitness-NM

BEVEGELIG: - Mange eldre tøffer av gårde fordi de er redde for å falle. Med sterke muskler og en smidig kropp faller man mindre. Man våger også å gjøre mer, sier Tone Bergesen som trener tre grupper ukentlig.

Gro Brevolden (48) trener mot NM i fitness. Og Tone Bergesen (63) har nettopp vært ute og kjøpt seg nytt fotballutstyr.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.07.2009 kl 11:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

STERK RYGG: En sterk kropp gir styrke og overskudd, sier Gro Bevolden (38) som til daglig jobber som miljøterapeut.

Se bildet større

OVERVÅKNING: Gro Bevolden trener for å få Norges flotteste kropp, og deltar i NM i fitness til neste år. Trener Erik Granrud følger nøye med på arbeidet hennes.

Se bildet større

MAGEMÅL: Tone Bergesen (63) er slank og smidig. – Jeg liker å spise sunt og jeg elsker å trene. Flere eldre bør begynne å trene for å få et bedre liv, sier Bergesen.

Se bildet større

KONSENTRASJON: Hvordan man gjør øvelsene er viktigere enn hvor mange man tar, forklarer Gro Bevolden. Det krever konsentrasjon og kunnskap.

Se bildet større

ÉN TIL: -Det er flott å få folk til å gi litt ekstra, sier treningsinstruktør Tone Bergesen som trener folk langt yngre enn henne selv.

Se bildet større

HARDHAUS: Etter barn nummer to veide Gro Bevolden 100 kilo. Nå trener hun mot NM i fitness. – Treningen gjør meg mer fornøyd og gir meg mer energi. Det er rett og slett lettere å være meg, sier den spreke 48-åringen.

Aargh. Gro Bevolden (48) brøler Hun er 165 centimeter høy og har 165 kilo på skuldrene.

— Veldig bra, en gang til, oppmuntrer trener og innehaver av treningssenteret E-gym, Erik Granrud.

Det er ett år igjen til NM i fitness. Der skal Gro, som til daglig jobber som miljøterapeut, delta. Fram til da trener hun tre ganger per uke.

— Det er beinhardt, men kjempemoro, sier Gro Bevolden.

Effekten er åpenbar. Bevolden har kropp som en pitbull. Armene er sterke. Magemusklene buler ut under huden. Men det har ikke alltid vært slik.

Da Bevolden som trettiåring hadde fått barn nummer to, veide hun 100 kilo.

— Jeg startet med spinning og trente vekten vekk. Så ble jeg selv spinninginstruktør. I fjor bestemte jeg meg for å trene mot denne konkurransen, sier Bevolden.

Health Angels

— Jeg har kjøpt meg røde fotballstrømper, shorts og fotballsko. Barnebarnet mitt mente jeg trengte utstyr slik at jeg ikke skulle skade meg når vi skal spille fotball i sommerferien, ler Tone Bergesen (63), investor og treningsinstruktør på eget senter, Health Angels.

Bergesen er smal i livet og har stramme armer. De klare blå øynene smiler muntert.

I bevegelse

I 1980 jobbet Tone Bergesen som instruktør i Skiforeningen. Ved siden av tok hun kurs på Norges idrettshøgskole.

Da Bergesens bror var i Amerika, ba hun ham kjøpe med seg hjem Jane Fondas treningsbok og LP. Bergesen startet så opp, som en av de første i Norge, et kurs i aerobic. Dermed var hun gang.

I dag tilbyr treningssenteret Health Angels programmer i yoga, pilates, kondisjon og styrke. Bergesen kjører selv tre til fem klasser per uke.

— Jeg elsker å være instruktør. Det er deilig å oppmuntre folk til å gi ekstra, sier Tone Bergesen.

Ved siden av å stramme opp andres kropper, går Bergesen i fjellet og står på slalåm.

Det aktive livet gir henne masse energi. Bergesen mener det aldri er for sent å begynne å trene:

— Særlig bør eldre trene. Når man blir eldre, mister man muskelmasse og blir mindre bevegelig. Man ser ofte eldre liksom tasser av gårde. Nettopp dette forebygger man gjennom å trene styrke og bevegelighet.

Man trenger slett ikke å trene som idrettsmann. Bergesen tar gjerne et ekstra tak under hverdagslige gjøremål.

— Jeg bor i fjerde etasje. Jeg bruker aldri heisen, men pakker handleposene slik at jeg får lik vekt på hver arm. Så tar jeg to trinn om gangen slik at jeg er andpusten når jeg kommer opp.

— Jeg trener ikke fordi jeg er så forfengelig, men for å klare det jeg liker å gjøre: Spille fotball med barnebarnet mitt, dykke, dra på hyttetur og gå i fjellet.

Plager har hun lite av.

— Jeg har et rikt liv. Det kan jeg tilskrive min gode form, sier Bergesen.

Bryt forestillingene

Håvard Østerås, spesialist i idrettsfysioterapi og førstelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, mener det er en klar sammenheng mellom fysisk form og livskvalitet:

— Trening gir livsglede og mentalt overskudd, sier Håvard Østerås.

Trening gir deg også en yngre kropp gjennom å påvirke hjerte- og kretsløp og blodtrykk. Det er en sammenheng mellom hvor bra man form man er i, og hvilken funksjonsgrad man har.

Det eneste trening ikke kan påvirke, er fremveksten av grå hår.

Trenger ikke bare hvile

Østerås mener at eldre har spesielt godt av å trene:

— En åttiåring vil ha større utbytte av trening enn en ung person som skal trene for å vise seg fram på stranden.

— En halvtime per dag er gunstig, eventuelt tre økter på ti minutter.

— Dagens eldre er ikke opplært til å trene, de mener de skal hvile i sin siste år. Dette er en forestilling man bør bryte. Men eldre bør være nøye på hvordan de trener, for å unngå skader.

Regjeringen er også bevisst hvilken helsegevinst trening gir. Med den såkalte samhandlingsplanen vil kommunene få mer ressurser til forebyggende helsearbeid.

— Vi vet at det er store gevinster å hente ved å oppdage sykdom tidlig og hjelpe brukerne til å legge om livsstil, mestre livet med sykdom og hindre komplikasjoner, sa helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen på regjeringens pressekonferanse.

Ingen hengerumper

Trener Erik Granrud sier det ikke skal mye til for å komme i form.

— Man får gode resultater på to treningsøkter i uka.

Alder er ikke på noen måte noen hindring:

— Man bør derimot trene når man blir eldre. Det forebygger skjelettskader og mange vondter.

— Styrketrening kan kanskje være vondt når det står på, men det er vel investert innsats. Trening bør gis på blå resept, sier Granrud.

Gro Bevolden er enig:

— Jeg er mer fornøyd og har mer energi. Det er rett og slett lettere å være meg, sier Bevolden.

Bevolden ser sterk og energisk ut der hun løfter sin egen vekt i jern over skuldrene. Granrud er fornøyd med progresjonen hennes, og tillater seg en spøkefull kommentar:

— Hengerumpe er ikke på moten lenger. Jeg garanterer at du aldri vil få det, dersom du følger mine treningsråd. Her jobber vi mot tyngdekraften!

Så gir han Bevolden en øvelse som får nettopp setemuskulaturen til å løfte seg mot himmelen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse