Guide: Ta gode påskebilder

 

Påskefjellets hvite vidder og sterk sol gir harde kontraster og kan gjøre det vanskelig å ta gode bilder. Vi gir deg tipsene for riktig påskefoto

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Det kan være vanskelig å fotografere i omgivelser med sterkt sollys og hvit snø.

AKAM.NO: Når våren så smått begynner å komme til Norge, reiser titusenvis av mennesker til fjells for å få med seg siste rest av vinteren, og nyte snøen i (forhåpentligvis) solskinn og med nylaget kakao.

Det blir tatt store mengder bilder, og når man setter seg ned for å se på bildene, oppdager man et par mindre heldige fenomener. Det første man ser er at snøen på nesten alle bildene er gråblå, og resten er også ganske mørkt. Det andre er at det kan være så sterke kontraster at et digitalkamera har store problemer med å fange det opp, og man får skyggepartier som framstår som svarte.

Lett å gjøre noe med

Problemet med gråblå snø har sin helt naturlige årsak, og er relativt lett å gjøre noe med. Løsningen på problemet blir derfor å unngå at kameraet undereksponerer. Den enkleste måten å gjøre det på er å justere eksponeringen. Omtrent alle kameraer i dag har eksponeringskompensasjon som kan ordne dette. Problemet er å vite hvor mye man skal kompensere for at det skal bli riktig.

En tommelfingerregel sier at på et bilde som hovedsakelig består av snø, skal det kompenseres med +2. Dersom hovedmotivet ikke er hvitt, kan man kompensere med +1.

Sjekk bruksanvisningenHvordan man stiller inn dette er individuelt fra kamera til kamera, så sjekk bruksanvisningen før du reiser på fjellet. Den store fordelen med digitalkamera er selvfølgelig at hvis du ser at du har kompensert for mye eller for lite, så kan du ofte endre det og ta bildet om igjen. Det er ikke fullt så lett på et analogt kamera.

Sett innstillingene tilbakeDersom du glemmer å gjøre dette når du tar bildet, er det muligheter for å gjøre en del korreksjon i et bildebehandlingsprogram senere, men det vil aldri bli like bra som hvis du eksponerte bildet korrekt i utgangspunktet. Husk å sette innstillingene tilbake til utgangspunktet når du tar bilder av annet enn snø.

Kontrastforskjeller

Det andre problemet har du sikkert sett mange ganger. Du har tatt en et bilde med en flott, lys himmel, og oppdager at hovedpersonen på bildet har blitt helt mørk i ansiktet. Grunnen til dette er at et digitalkamera ikke kan registrere på langt nær så store kontrastforskjeller som det øyet kan. Derfor vil skyggeområder se mye mørkere ut på bildet enn de vil i virkeligheten. Det finnes flere måter å unngå dette på, men ingen av dem er ideelle.

Den enkleste er å passe på at motivet er plassert slik i forhold til sola at du ikke får uønskede skyggeområder.

Det kan være vanskelig å få til, og det er ikke alltid sola står slik at det lar seg gjøre. Men generelt bør fotografen ha sola i ryggen.

En annen metode er å bruke blitsen på kameraet. Den vil lyse opp skyggepartiene mye mer enn de lyse partiene, og dermed får du fram mye mer detaljer.

En del nye kameraer har det som kalles skyggeletting, som analyserer bildet for å finne hvor det er mørkt, for så å gjøre bare disse områdene lysere. Det går ofte helt av seg selv, dersom du har aktivert funksjonen i kameraet og fungerer stort sett svært bra, selv om effekten ikke er så lett å kontrollere. Har du et kamera med denne funksjonen vil den være svært nyttig i sterkt lys med harde kontraster.

Les mer på Akam.no

Les også: http://www.akam.no/artikler/hva_er_best-_6_eller_12_megapiksler/49438" target="_new">Hva er best, 6 eller 12 megapiksler?

Gratisprogrammer for fotoentusiaster

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse