Guide: Unngå virus på mobilen

SKOLE: Sjekk Amobil nos mobilskole.

Du trenger ikke være redd for virus på mobiltelefonen om du følger disse enkle rådene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.02.2008 kl 10:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

AMOBIL.NO: Ofte kan vi lese om mobilvirus i media. Mens noen virus kanskje sletter alle bilder og telefonnumre på mobilen din, kan andre sende ut SMS i drøssevis til kontaktene dine uten at du vet om det. Men det skal overraskende lite til for å unngå de aller fleste mobilvirus. I denne guiden viser vi deg noen enkle knep for å holde mobilen din virusfri.

Hvordan smitter virusene?Virus smitter vanligvis via Bluetooth og MMS. Når du får et virus via Bluetooth, kommer det i form av en fil som mobilen din spør om du vil motta. Svarer du ja, lastes filen ned til mobilen din. Filnavnet kan ofte få viruset til å se harmløst ut. For eksempel kan filen hete "picture.sis", noe som vil få mange til å tro at de mottar et ufarlig bilde. Noen virus kommer også som vedlegg i MMS-meldinger. Også her har du muligheten til å laste ned filen. Gjør du det, har du viruset på mobilen din.

De smarte plages mestDe aller fleste mobilvirus som lages, er beregnet på smarttelefoner, og i særdeleshet operativsystemet Symbian. Nokia, Sony Ericsson og Samsung er tre av produsentene som bygger menyene til smarttelefonene sine på Symbian.

Hvordan unngå smitte?

Å unngå virus på mobilen er enklere enn du kanskje tror. Det skal nemlig som regel en god del egeninnsats til for at et virus skal slippe inn på mobilen din. De aller fleste virus må du nemlig aktivt gi tillatelse til å komme inn på mobilen din. Hver gang en ny fil vil inn på mobilen din må du nemlig svare "ja" eller "ok" på mobilen for at det skal komme inn. Når viruset har fått innpass i mobilen, vil det prøve å installere seg selv. Også dette må eieren av mobilen aktivt svare ja på for at viruset skal kunne gjøre noen skade. Er du usikker på om filen som vil inn på mobilen er trygg eller ikke, er et effektivt triks å se nærmere på filtypen. Det er de tre bokstavene etter punktum i filen som forteller deg hvilken filtype det er snakk om. Det er nemlig bare noen få filtyper som er farlige, og det er installasjonsfiler. En fil som heter "picture.jpg" er et bilde, mens en fil som heter "picture.sis" er en installasjonsfil og sannsynligvis ikke det den gir seg ut for å være. De forskjellige operativsystemene har forskjellige typer installasjonsfiler:

Les hele guiden på Amobil.no

Les også:

Kom i gang med Windows-mobilen din

Kom i gang med UIQ-mobilen din

Slik bruker du mobilen som mp3-spiller

Ta bilder med mobilkameraet

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse