Gull av potet

Familiepotet.

Det finnes mye spenning i gode poteter. Om enn ikke sju dager i uka.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.08.2007 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Cendre-potet.

Se bildet større

MAT: Tom-Victor Gausdal vant sølv i Kokke-VM, Bocuse d'Or, i 2005. Medeier av kokkekollektivet Flavours og restauranten Falcon Crest. Hans kokebok "Husmannskost" ble kåret til verdens beste i 2005.

Se bildet større

FIRDOBBELT: Cendre-potet, Anna-potet, Maxim-potet og Familiepotet.

Ifølge kokkelærebøkene skal en hovedrett inneholde hovedråvare, grønnsak, metningsgarnityr og saus. Moderne kokekunst har gått litt bort fra denne strenge oppbygningen. Ofte serveres det mange retter på rad, og man blir som oftest god og mett etter et slikt sammensatt måltid.

Metningsgarnityr er som regel en form for stivelse eller karbohydrat. Potet er mest utbredt i vårt lille Skandinavia, mens ris er mest brukt på verdensbasis. Mais og bønner har også mange munner å mette, det samme har kornprodukter som bulgur, cous-cous og ikke minst pasta. Selv liker jeg å variere, fra friske kokte linser til en juicy risotto eller en deilig, kremet grøt av polenta.

På hjemmebane har jeg laget meg en miniatyrhage hvor jeg nettopp dro opp de aller første potetene – bittesmå mandelpoteter med skall tynt som silke. De trenger nok fortsatt noen uker i jorda før jeg tør å bruke dem. For meg har dette kun vært et prøveprosjekt for å kartlegge vekstvilkårene, men neste år blir det nok en større potetåker et sted. Da kan det være kjekt å ha et potetgeni å sparre med: Sigurd i Hommersåk har over 60 sorter på en god sesong, og en av tankene hans er å ivareta gamle norske sorter, nesten som et genkartotek.

Det er blitt vanskeligere å velge poteter i butikkene de siste årene. Større mangfold gir større muligheter. Alle potettyper har forskjellige bruksområder, det er bare å prøve seg frem. Enkelte er best til å lage garnityrer av, de bør inneholde mye stivelse slik at de bygger det hele sammen. Disse potetene fungerer ikke like bra til potetmos, da blir de seige.

Det finnes mange triks for å gjøre potetene mer spennende. I ukens oppskrift har jeg laget fire klassikere, og i kokebøkene finner du mange andre morsomheter. Det jeg oftest lager hjemme kaller jeg "fat free fries": Potetene deles i staver, legges på stekebrett, krydres med salt, pepper, hvitløk og noen dråper olivenolje, før de sprøstekes i ovnen.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse