Skal bli til 200.000 feite, fine fisker: Gutta som holder liv i Akerselva

FISKEPASSERNE: Fra venstre Dag Øivind Ingjerd og Freddy Wingeng kultiverer fisken i Akerselva. Denne uka og neste settes rundt 200.000 fiskeyngel ut i elva, hvor det meste av liv døde etter kommunens fatale klorutslipp i 2011. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Denne uka og neste er en stor fiskejobb for OFA. Hele 200.000 sjøørret og lakseyngel skal ut i Akerselva.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.06.2015 kl 07:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Se bildet større

OPPVEKST: Yngelen blir satt ut der det forhåpentligvis er mest vegetasjon, også under trær som strekker seg over elva. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

OSLO/KJELSÅS: OFA, Oslomarka Fiskeadministrasjon, kultiverer fisken i Akerselva. Denne og neste uke er det ikke lite fiskeyngel som skal ut i elva.

Få lokale nyheter rett i nyhetsfeeden. Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

– Vi har settefiskeanlegg i Sørkedalen. Vi la inn rogn fra laks og sjøørret - strøket i Sandvikselva - i fjor høst, og som ble klekket ut i vinter, forteller Dag Øivind Ingjerd i OFA.

200.000 fiskeyngel

Sammen med kollega Freddy Wingeng har de denne uken startet på en stor jobb, nemlig å sette ut til sammen rundt 200.000 fiskeyngel i Akerselva. Først sjøørret, så laks.

– Tirsdag og i dag onsdag, har vi vel satt ut rundt 50.000 sjøørretyngel. I neste uke fortsetter vi. Hele 200.000 yngel skal ut i elva. En del av dette er også lakseyngel, sier Ingjerd.

Han forteller at yngelen i dag veier rundt 0.5 gram. Og det er en stund til den blir fiskeklar.

LES OGSÅ: Slik ble asfalteringen av turveien langs Akerselva stanset

Minstemål 25 cm

– Uansett fiske i Akerselva, som per 1. april ble lov igjen fra Øvre Foss og opp til Maridalsvannet, er at fisken skal være minimum 25 centimeter. Ellers skal den slippes ut i elva igjen. Denne yngelen er nok ikke fiskeklar før ett til to år fremover, forteller fiskeeksperten.

Yngelen som settes ut i elva, vandrer nedover mot Oslofjorden, der spiser den seg forhåpentligvis feit og fin, og så trekker den som regel tilbake til der den har vokst opp. Nemlig i Akerselva.

Sjøørret-fjorden

– Oslofjorden er nok en veldig bra sjøørret-fjord å fiske i. Mye takket være Hamang Klekkeri i Sandvikselva, og den flotte jobben som har blitt gjort der. Faktisk helt siden 1800-tallet, forteller Ingjerd.

Men det er ikke bare fisk OFA jobber med.

LES OGSÅ: Se bilder fra den magiske kvelden OverOslo på Grefsenkollen

Kreps

– På et par år så har vi tatt rundt 170 kilo med kreps og satt ut i elva. Etter klorutslippet i 2011, så var det lite liv i igjen her. Krepsen trenger mye lenger tid enn fisk på å komme seg opp igjen. Så vi får se når det kan bli aktuelt å tillate krepsing igjen. Kanskje om ett år eller to, tror Ingjerd.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse