Halalforbud på Ullevål sykehus

Ullevål: 13 år gamle regler gjør at muslimske pasientene ved Norges største sykehus, Ullevål universitetssykehus, ikke får spise kjøtt, melder NRK. If...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.12.2007 kl 13:30

Ullevål: 13 år gamle regler gjør at muslimske pasientene ved Norges største sykehus, Ullevål universitetssykehus, ikke får spise kjøtt, melder NRK. Ifølge Sosial- og helsedirektoratet er halalslaktet kjøtt ikke tillatt ved norske helseinstitusjoner.

– Vi har valgt å holde oss innenfor det myndighetene anbefaler. Så lenge retningslinjene sier at halal ikke er tillatt, har vi ingen planer om å ta det inn i menyen, sier kjøkkensjef Vidar Arnesen ved Ullevål, som tilbyr muslimer vegetar- og fiskeretter.

På Lovisenberg sykehus har de derimot brutt retningslinjene i ti år.

– Målet vårt er å gi alle pasientene en likeverdig behandling. Dette betyr at vi må tilpasse behandlingstilbudet til den enkelte. Det er synd hvis de gamle formuleringene i retningslinjene stopper et likeverdig tilbud på andre sykehus, sier klinisk ernæringsfysiolog Tonje Mellin-Olsen til Dagsavisen.

Seksjonsleder Atle Wold ved tilsynsavdelingen på Mattilsynets hovedkontor mener retningslinjene for halalmat fra 90-tallet ikke kan sammenlignes med dagens situasjon.

– Halalkjøtt er like trygt som kjøtt slaktet på norsk vis, sier han.

Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet opplyser at de vil gå gjennom retningslinjene på nytt sammen med Mattilsynet på nyåret.

Halalslakting skjer ved at hovedpulsårene i strupen på dyret kuttes slik at kroppen tømmes for så mye blod som mulig så raskt som mulig, ifølge NRK.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!