Halalforbud på Ullevål sykehus

Ullevål: 13 år gamle regler gjør at muslimske pasientene ved Norges største sykehus, Ullevål universitetssykehus, ikke får spise kjøtt, melder NRK. If...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.12.2007 kl 13:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Ullevål: 13 år gamle regler gjør at muslimske pasientene ved Norges største sykehus, Ullevål universitetssykehus, ikke får spise kjøtt, melder NRK. Ifølge Sosial- og helsedirektoratet er halalslaktet kjøtt ikke tillatt ved norske helseinstitusjoner.

– Vi har valgt å holde oss innenfor det myndighetene anbefaler. Så lenge retningslinjene sier at halal ikke er tillatt, har vi ingen planer om å ta det inn i menyen, sier kjøkkensjef Vidar Arnesen ved Ullevål, som tilbyr muslimer vegetar- og fiskeretter.

På Lovisenberg sykehus har de derimot brutt retningslinjene i ti år.

– Målet vårt er å gi alle pasientene en likeverdig behandling. Dette betyr at vi må tilpasse behandlingstilbudet til den enkelte. Det er synd hvis de gamle formuleringene i retningslinjene stopper et likeverdig tilbud på andre sykehus, sier klinisk ernæringsfysiolog Tonje Mellin-Olsen til Dagsavisen.

Seksjonsleder Atle Wold ved tilsynsavdelingen på Mattilsynets hovedkontor mener retningslinjene for halalmat fra 90-tallet ikke kan sammenlignes med dagens situasjon.

– Halalkjøtt er like trygt som kjøtt slaktet på norsk vis, sier han.

Avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet opplyser at de vil gå gjennom retningslinjene på nytt sammen med Mattilsynet på nyåret.

Halalslakting skjer ved at hovedpulsårene i strupen på dyret kuttes slik at kroppen tømmes for så mye blod som mulig så raskt som mulig, ifølge NRK.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse