Halvparten bryter loven

Krever hyppigere kontroller: Siri Børs-Lind, leder i Oslo Juvente.

44 prosent av butikkene i Oslo selger alkohol til mindreårige, viser en undersøkelse utført av Juvente. Leder av Oslo Juvente, Siri Børs-Lind, er opprørt og krever hyppigere kontroller og strengere straffer.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Oslo: Juvente offentliggjorde i går tallene fra sin landsdekkende butikkontroll. Siden slutten av september har mindreårige Juvente-medlemmer forsøkt å kjøpe øl i 220 butikker på landsbasis. Hele 55 prosent av butikkene solgte til organisasjonens kontrollører. Oslo kom på den noe tvilsomme 8. plassen av de totalt 21 testede kommunene.

- Det virker som om butikkene ikke bryr seg, fordi det ikke har noen konsekvenser å bryte loven, sier Børs-Lind.

Dårligst ut kommer Spar, som solgte til kontrollørene i 54 prosent av tilfellene på landsbasis, med Rema 1000 som nummer to (49 prosent) og Lidl som tredje dårligst (41 prosent).

- Kommunenes kontroller er få, sporadiske og holder ikke mål – det er rett og slett umulig å bli avslørt i å selge til mindreårige. Vi krever minst fem årlige kontroller på hvert sted, og inndragning av salgsbevilling i tre uker som minstestraff for butikker som blir tatt.

Krever handling

Nå forventer organisasjonen at kommunene tar problemet på alvor. I Norge er det 18-års aldersgrense på alle drikkevarer med mellom 0,7 og 22 volumprosent alkohol. Det er forbudt å selge alkohol til mindreårige, men det er ikke forbudt for mindreårige å kjøpe. Det er de enkelte kommunene som har ansvar for at loven håndheves. Helse- og omsorgsdepartementet har hovedansvaret for norsk alkoholpolitikk.

- Når en butikk blir avslørt i å selge alkohol til mindreårige, bør det gå automatikk i at butikken mister salgsbevillingen. Om butikkene blir straffet for å bryte loven, vil det gjøre dem flinkere til å kontrollere legitimasjon. Politikerne snakker mye om å redusere ungdomsfylla, og nå er det på tide å ta et konkret grep som faktisk vil ha virkning. Desto mindre alkohol ungdom får tak i, desto færre problemer med ungdomsfyll får vi, mener Børs-Lind.

Mange liter

- Undersøkelsen vår viser at det er butikkene som selger, og ikke at det er ungdommene som lurer personalet. Dette er et problem som kommunen må ta tak i, i stedet for å sitte passivt og forvente at problemet går over av seg selv, sier Eivind Marienborg, forbundsleder i Juvente.

Organisasjonen vil nå samle alt ølet de har fått kjøpt i høst og troppe opp på helseministerens kontor for å kreve at kontrollen med utsalgsstedene skjerpes.

- Vi vil vise hvor mye alkohol Juventes kontrollører har fått kjøpt. Da kan man jo bare tenke seg hvor mye som totalt har blitt solgt til mindreårige over hele landet det siste året, sier Børs-Lind.

Hun forteller at Juvente vil ta kontakt med de butikkene som har solgt ulovlig, for så å gjøre oppfølgingstester i de samme butikkene.

- Dessverre viser tidligere tester at butikkene sjelden lærer, avslutter Børs-Lind.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse