ANNONSE
Annonse

Johnny Depp har hovedrollen:

Han var samfunnsfiende nummer én

KULE KARER: Johnny Depp har styringen i Michael Manns "Public Enemies", som får norgespremiere 24. juli. (Foto: Image.net)

Johnny Depp researchet rollefiguren sin ned til etterbarberingsvannet. For nå er det lovlig å lage film om John Dillinger.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Han ranet banker for millioner. Han truet seg ut av fengsel med en revolver av tre. I løpet av 1933 og 1934 skapte han så mye blest med skurkestrekene sine at J. Edgar Hoover utropte ham til USAs "samfunnsfiende nummer én".

- John Dillingers liv var som skreddersydd for kinolerretet, konkluderer Max Décharné, forfatteren av "Hardboiled Hollywood: the Origins of the Great Crime Films".

- Han visste det, og mannen i gata visste det. Ja, til og med FBI visste det.

Sensurert

Altså har Michael Mann brukbare forutsetninger med "Public Enemies" (norgespremiere 24. juli), hvor han for sikkerhets skyld har alliert seg med Johnny Depp.

I motsetning til i Dillingers egen samtid er det nemlig akseptabelt i dag å skildre forbryterens (u)gjerninger. Den gang nedla moralens voktere i The Motion Picture Producers and Distributors of America (MPPDA) forbud.

- Avgjørelsen er basert på at en slik film vil være til skade for offentligheten, het det i MPPDA-president William Hays' famøse erklæring, som ble stående i elleve år.

Etter at enkelte våghalser hadde pirket i materialet, og flere forkledd det i "fiksjon", forelå Max Nossecks "Dillinger" i 1945. Siden er Terry Morse (1965) og John Milius (1973) to av regissørene som har bidratt til å holde myten varm.

På innsiden

Mann - blant annet kjent for 90-tallsklassikerne "Heat" og "The Insider" - har gått fram på vanlig vis: med nitid research. Det gjør ingenting at han har bakgrunn fra krimhovedstaden Chicago.

I tråd med historien er det her, utenfor Biograph-teateret, sjefetterforsker Melvin Purvis (Christian Bale) og hans "G-Men" ender jakten.

- Depp dør på den samme kvadratmeteren hvor Dillinger døde, bedyrer "method director" Mann overfor The Sunday Times.

Hovedrolleinnehaveren har heller ikke skoftet leksene. Tvert imot har han studert sin tvilsomme navnebror ned til aksenten og aftershave-preferansene, framgår det av et intervju i Vanity Fair.

- Det følger et visst ansvar med å spille en fyr som Dillinger. Du vil yte ham rettferdighet, ikke sant? Du vil ikke svikte ham. Det kan jo hende han følger med. Jeg liker ikke å vanne ut integriteten til personene mine.

- Jeg prøver å finne essensen, sier Depp.

Kuleregn

Som Décharné påpeker i sin bok, finnes det dem som hevder Dillinger unnslapp lovens skuddglade arm.

Det var i det minste noen forskjeller mellom liket og bildet på "Wanted"-plakatene som lokket med 10.000 dollar i tysterlønn: Øynene var brune, ikke blå, og den karakteristiske føflekken mellom brynene fraværende. Ifølge politiet skyldtes det siste en plastisk operasjon.

- Sikkert er det at to kvinnelige forbipasserende ble rammet i kuleregnet, samt at flere av tilskuerne dyppet lommetørklær og aviser i den dreptes blod for å sikre seg suvenirer, forteller Décharné.

Like sikkert er det at Depp trivdes under innspillingen.

- De lot meg plaffe løs med maskingevær døgnet rundt. Det var guttedrømmen som gikk i oppfyllelse. Jeg vokste opp med å bruke våpen, så for meg var det som å komme hjem, røper han.

Kanskje ikke så mye er forandret siden gangsterepoken likevel.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse