ANNONSE
Annonse

Håndballklubb tar imot asylbarn med åpne armer

- Mottaket har fått mye negativ oppmerksomhet i media den siste tiden, og barna som bor der blir uskyldige ofre i dette.

Fateme (11) fra Afghanistan er «på vent» ved Refstad Transittmottak. I mellomtiden blir hun invitert med på trening av den lokale håndballklubben.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2013 kl 13:14

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

REFSTAD: Mange glade og ivrige barn i Akerhallen tirsdag ettermiddag, og en litt spesiell trening for den ganske så ferske Sinsen-Refstad håndballklubb. For i dag er første trening med inviterte «gjestespillere» fra  Refstad Transittmottak, som er like i nærheten.

- Vi ønsker å gi disse barna en opplevelse av tilhørighet, inkludering og det å bli sett. Transittmottaket kan være deres første møte med lokalmiljø og det norske samfunn, sier Camilla Børresen Tjelflåt på vegne av den inkluderende håndballklubben, og som jevnlig vil tilby håndballtrening for barna på mottaket.

Det er moro å spille håndball med Sinsen-Refstad. Til tross for noe språkproblemer, er det likevel tydelig at treningen også er stas for de tre jentene fra mottaket.

FØLG OSLO-HÅNDBALLEN HER

- Kommer gjerne tilbake

- Jeg har spilt basket i Bosnia, men får jeg muligheten vil jeg gjerne komme tilbake hit på håndballtrening, forteller Melissa (15), med hjelp fra miljøarbeider fra Refstad Transittmottak og «tolk» for anledningen, Musa Khachuraev.

- Vi har jo forskjellige aktiviteter ved mottaket også, Men dette er uten tvil et veldig positivt tiltak for barna på mottaket, sier Musa, og som har trukket nederst i hallen med en gjeng gutter som også møtte i dag, men som i stedet er mer opptatt av å spille fotball enn håndball.

LES OGSÅ: Kreftsyk trener ledet laget til historiske triumfer

Og så lenge det er plass til fotball nederst i hallen - så er det helt greit for håndballfolket. Som Hengame (11) og Fateme (11) fra Afghanistan. Jentene trenger ikke si så mye - kroppsspråk og brede smil underveis i treningen sier noe om at dette er gøy.

Men transittmottaket på Refstad er kun en mellomstasjon, før asylsøkerne skal videreplasseres mer permanent på andre mottak. Så kanskje rekker de utenlandske jentene bare denne ene treningen i Akerhallen. Eller kanskje rekker de neste gang også?

- Barna uskyldige ofre

Det var Norges Håndballforbunds prosjekt «Fargerik håndball», med blant annet fokus på minoritetsjenters deltakelse i idrett, som satt den lokale klubben på ideen om ekstra bred inkludering. For i klubbens nedslagsfelt er det mange barn av annen etnisitet enn norsk.

- Vi vil jobbe kontinuerlig med å fange opp flere minoritetsbarn fast til klubben. Da vi så var så heldige at vi fikk tildelt økonomisk støtte gjennom nevnte prosjekt, kom også ideen med trening av barna på transittmottaket, forteller Børresen Tjelflåt.

- Mottaket har fått mye negativ oppmerksomhet i media den siste tiden, og barna som bor der blir uskyldige ofre i dette. Vi ønsker å bidra til å gjøre noe positivt for disse barna. Kanskje vil barna på mottaket se tilbake på treningen hos oss som et godt minne og noe å ta med seg på veien videre? håper Børresen Tjelflåt på vegne av den spesielt inkluderende håndballklubben.

Hun legger til at barna fra mottaket blant annet får t-skjorter og drikkeflasker på treningen.

LES OGSÅ: Dette er idrettsglede uten grenser!

- Et vinn-vinn prosjekt

- Våre egne håndballbarn på samme trening kan kanskje også lære noe om andre kulturer, inkludering og samhold av dette. Et vinn-vinn prosjekt, og som vi vil ta med oss i vårt videre arbeid med utviklingen av Sinsen-Refstad IL, som idrettslag og som bidragsyter i lokalmiljøet, ifølge Børresen Tjelflåt.

Noen av de «faste» håndballjentene synes det hadde vært lettere om «alle snakket norsk», men likevel er det positivt med gjestespillere.

- Veldig fint at de kan komme hit og ha det gøy, for det er ikke sikkert at de alltid har det så gøy ellers, tror Maren, en av de yngste i håndballklubben.

- Ja, fint at de kommer hit og er med, er Vanessa enig i, og som for øvrig kan fortelle at hun kanskje skal bli en så god håndballspiller at hun kommer på TV en dag.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse