Håndtrykket som skal gjøre det tryggere for 1200 Nordre Aker-beboere

Oslos brannsjef Jon Myroldhaugen og bydelsdirektør i Nordre Aker, Øyvind Henriksen, skal sørge for at brannvesenet og bydelen samarbeider for å hindre at personer i risikogruppene omkommer i brann. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Alle som dør i brann i Oslo tilhører en utsatt gruppe. Nå skal Bydel Nordre Aker og Brann- og redningsetaten jobbe sammen for bedre brannsikring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.06.2017 kl 17:01

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: – Statistikken er klar, de utsatte gruppene er overrepresentert på brannstatistikken, det vil si omkomme i brann. Etterhvert er det bare personer i disse gruppene som omkommer i brann, sier brannsjef Jon Myroldhaug i Brann- og redningsetaten.

De risikoutsatte gruppene omfatter de eldste innbyggerne, personer med rusproblemer, eller som «har nok med å få hjulene til å gå rundt», ifølge brannsjefen – og personer med kognitiv svikt.

– Det er dem samfunnet vil skal bo hjemme og klare seg selv lenger. Da må vi være klar over at antallet som dør i brann kan øke, sier brannsjefen.

LES OGSÅ: Brann i terrassehuset i Grefsenkollveien: – Det opplevdes som veldig dramatisk og vi ble kjemperedde

Mottakere av omsorgstjenester

Det dør 2-6 personer i brann i Oslo hvert år. De siste tre årene har alle disse tilhørt en risikoutsatt gruppe. 9 av 12 omkom i egen bolig, to i omsorgsbolig. Majoriteten av dem som dør i brann i Oslo mottar omsorgstjenester.

Hjemmetjenesten i Nordre Aker har 1100 personer i sin 'portefølje'. I tillegg har bydelen 100 tilrettelagte boliger.

Intesjonsavtaler

Brann- og redningsetataten har inngått syv slike bydelsomfattende intensjonsavtaler, som den som onsdag ble signert av brannsjef Myroldhaug og bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker.

Avtalen har navnet Trygg hjemme. De øvrige bydelene er St. Hanshaugen, Frogner, Grünerløkka, Bjerke, Nordstrand og Gamle Oslo.

Se bildet større

INTENSJONSAVTALEN TRYGG HJEMME: Bydelsdirektør Øyvind Henriksen og brannsjef Jon Myroldhaug. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi er veldig glad for å få på plass denne avtalen, og jeg håper alle de andre bydelene gjør det samme, sier Henriksen.

Gjennom avtalen tilbyr brannvesenet opplæring av bydelens ansatte. Det er de ansatte i hjemmetjenesten som er nærmest på innbyggerne i de risikoutsatte gruppene, og som på den måten kan utføre Sikkerhetsjekken hos brukerne, og søke bistand hos brannvesenet ved behov.

Brannvesenet har allerede tett samarbeid med gårdeierene Boligbygg og Omsorgsbygg om teknisk og oganisatorisk sikring av kommunens bygg.

– Men folk bor jo ikke i Boligbygg eller Omsorgsbygg. De bor i bydelene, sier Myroldhaug.

LES OGSÅ: Tror døgnåpne kebabsjapper kan redusere antallet kjøkkenbranner

Fange opp personer i risikogruppene

– Vi har hatt fokus på brann og sikring hele tiden, og rapportert avvik, så sånn sett er ikke dette noe nytt. Men ved å ha en fagetat i ryggen, kan vi få en bedre oversikt over de utsatte gruppene og sørge for jevn oppfølging, sier assisterende bydelsdirektør Preben Winger.

Bydelen og brannvesenet vil nå lettere kunne kartlegge brukere av bydelens tjenester som ikke klarer å ivareta egen brannsikkerhet, eller som har en adferd som medfører risiko for brann. Bydelen og brannvesenet vil så kunne samarbeide om å iverksette brannforebyggende tiltak.

– Dette er det viktigste arbeidet vi gjør. Drive forebyggende arbeid for å hindre at det omkommer folk i brann i Oslo. Vi har stort sett fått hånd om de tradisjonelle tilfellene der enkeltpersoner omkommer i brann, sier Myroldhaug.

LES OGSÅ: Brann i barnehage på Voldsløkka

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse