- Håper de vil velge idrett foran pc-spill

Friluftsbarnehage vil aktivisere barn i tidlig alder.

Barna i full fart på vei ned bakkene. FOTO: Foto: Charlotte Gundersen

Onsdag gikk Hansemyra og Havnabakken barnehage en seks timer lang skitur fra Frognerseteren. På veien møtte de blant andre Johaug, Ullevålseter og Johnsrud Sundby.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2013 kl 16:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Barna fikk mye tid til å leke og ta pauser. FOTO: Foto: Charlotte Gundersen

Se bildet større

Selv en seks timer lang skitur tar ikke knekken på barna i Hansemyra og Havnabakken barnehage. Barna er vant til å gå mye på ski og trives godt ute i naturen. FOTO: Foto: Kristine Sletten

HAVNABAKKEN: - Vi har gått mye på ski med barnehagen før, men ikke så langt da. Vi er slitne, men blide, sier barna Stephanie, Gardar og Simon fra Hansemyra barnehage.

Skituren startet fra Havnabakken kl 09.30. Klokken 15.30 var barna tilbake på Korsvoll. De syntes nedoverbakkene og pausene med sjokolade var det beste med turen.

- Vi suste nedover i full fart. Det var moro, samstemmer de tre barna.

De var ivrige på å få frem at de møtte på Therese Johaug, Pål Anders Ullevålseter, Martin Johnsrud Sundby og en hvit ponni.

Bader ute om sommeren

Barna er med på ulike aktiviteter hver dag. Om vinteren går det mye i ski, skøyter og aking.

- Jeg synes det er morsomst å ake kjelke, sier Simon og Gardar.

Stephanie er ikke helt enig i den påstanden.

- Nei, det morsomste er å dra på badeland, sier hun.

- Ikke ake? spør Gardar trist.

Men når vi først har kommet inn på bading og sommer, står Gardar fast på at det å bade ute, er det aller morsomste.

- Om sommeren kan vi bade ute og ha på bare truse, sier han.

Gøy med skøyter og dans

Gardar forteller at han også er glad i skøyter og dans. En dag brukte barna to timer på å danse den kjente Gangnamstyle-dansen. Barna tar en kjapp svingom og har overraskende mye energi etter den lange turen.

Stephanie avbryter dansen og forteller at hun er veldig glad i å stå på skøyter.

- Se, nå skøyter jeg, sier hun mens hun nærmest hopper bortover bakken. Gardar og Simon blir revet med, og plutselig har Gangnamstyle blitt byttet ut med kaninhopp.

LES OGSÅ: - Petter er rask, men vi er godere

Trygg barnehage

Barna ser ut til å trives utendørs, noe de ansatte i Hansemyra mener er svært viktig for videre utvikling.

- Vi er i hovedsak ute hele dagen. Er det dårlig vær finner vi på andre aktiviteter som å dra til idrettshaller eller badeland. Vi har også både bålhytte og lavvo utenfor barnehagen, sier Charlotte Gundersen.

Barnehagen består i alt av 12 barn. Til høsten begynner 7 av dem på skolen, og de ansatte håper at flere foreldre blir interesserte i å plassere sine barn i friluftsbarnehagen.

- Det er en veldig trygg plass for barna. Vi har full oversikt til enhver tid, siden det er så få barn sammenlignet med andre barnehager, fortsetter Gundersen.

Hennes kollega Thale Vedeler Larsen mener dette er med på å øke barnas selvtillit.

- Barna får trygge rammer og blir mer sikre på seg selv. I tillegg er de mer fysisk aktive enn andre barn i samme alder, og vi ser at de synes det er moro, sier hun.

Barnehagen får også god respons fra foreldrene, som setter pris på at barna får være så mye ute i naturen.

Vil tiltrekke flere søkere

For å få flere til å søke om plass til høsten, har de ansatte i barnehagen blant annet delt ut aktivitetshefter til barn i området, og hengt opp plakater på idrettshaller, svømmehaller og i marka.

- Foreldrene synes jo det er viktig at barna får være så mye ute. De fleste som har barn her nå, har hørt om oss gjennom andre foreldre. Det er ofte sånn det sprer seg, sier Vedeler Larsen.

Foreldrene viser et stort engasjement for barnehagen, noe de ansatte setter stor pris på.

Aktive barn

Både Gundersen og Vedeler Larsen forteller at barna ligger langt over gjennomsnittet i den alderen, når det kommer til fysisk aktivitet.

- Ved å være så mye ute og stadig oppleve nye aktiviteter, blir de mer selvsikre og de lærer utrolig fort, sier Gundersen.

Barna er både flinke på skøyter og ski, og de leker mens de er ute og går.

- Det har jo en svært positiv effekt. De har det gøy mens de er ute, og de gjør noe hele tiden. I tillegg ser de selv at de kan, og det skaper en mestringsfølelse som kanskje ikke så mange barn i den alderen opplever. vi håper at de i senere tid vil velge ski og idrett fremfor pc-spill og tv, sier Vedeler Larsen.

De ansatte er likevel sjokkert over at barna er så blide og fornøyde etter å ha gått en så lang skitur, når de selv er ganske utslitte.

LES FLERE SAKER FRA BYDEL NORDRE AKER HER

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse