ANNONSE
Annonse

Teodors ferd til Mount Everest:

Har besteget den siste høydeprøven

Chukhung Ama Dablam på 4730 meter i bakgrunnen. Foto: PRIVAT

Teodor Glomnes Johansen har besteget den siste høydeprøven før selveste Mount Everest står for tur.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2015 kl 20:03

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL/HIMALAYA: Torsdag satte 23-åringen fra Ullevål beina på svimlende 6189 meter. Toppen Island Peak i Himalya er besteget. Dette er den høyeste toppen ekspedisjonen bestiger før de går løs på selveste Mount Everests 8848 meter.

– Det har vært den tøffeste dagen så langt, forteller han.

Ullevål-gutten skal denne våren bestige Mount Everest, og Nordre Aker Budstikke følger ekspedisjonen hver uke!

Unormale snømengder

Men været har skapt utfordringer for Teodor Glomnes Johansen og makker Jostein Hult på fjellet.

Mye snø og dårlig vær har forsinket dem én dag i forhold til planen. På telefon fra Himalaya forteller Teodor at de våknet til unormale snømengder på mandag.

– Høyden gjør at vi blir svakere på alle mulige slags måter. Alle hindre vi møter på med tanke på været, blir desto større, sier Teodor, som likevel er fornøyd.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Basecamp er delmål

Han forteller at å nå fram til nye camper føles som viktige delmål underveis.

– Det er en liten lettelse hver gang vi når et nytt mål. Da kan vi klappe hverandre på skulderen før vi kryper inn i teltene.

Teodor forteller at han føler seg i bra form.

– Det er deilig å være på tur, og moro å ha med Jostein. Per i dag er jeg veldig forøyd med ekspedisjonen, sier Teodor.

Snø og bresprekker

På veien til Island Peak gikk turen i en og en halv time over bresprekker. På Everest vil det være dager med akkurat det samme, og derfor er det en god forberedelse på det som venter.

– Kroppen gir de svarene jeg vil ha. Det blir mye å gå i egne tanker på vei oppover, men det er fantastiske omgivelser, og det gjør meg mer og mer gira på flere turer, og jeg blir veldig inspirert, sier Teodor.

Her kan du følge Teodors bevegelser i Himalaya på kart!

LES TIDLIGERE OPPDATERINGER FRA TEODOR:

Daglig blogg

Her er Teodors egen blogging, dag for dag. Den kan du følge på ekspedisjonens Facebook-side:

10. april:
Phokale high camp 5440. Kroppen fikk kjørt seg i natt. Pga vanskelige snøforhold stanset vi toppforsøket paå 5650 m. Phokalde er ikke målet. Ned til 4730 m i morgen

12. april:
Chukhung 4730 m. Vi gjør oss klare for å bevege oss mot Island Peak (6189m). Vi vil først gå til Base Campen på 5080 m, og sove der, for så å gå videre til vår egenlagde High Camp på ca. 6000 m. Her blir vi liggende i to netter. Dette blir den siste testen før Mt. Everest!!

Jostein har slitt når høydehoppene har blitt for store. For å bli bedre rustet til Island Peak high camp, besteg han i dag et fjell på 5833m. Vi er optimistiske mot vår neste 6000 m topp!

14. april:
Island Peak Base camp 5080 m. I går våknet vi til unormale snømengder. Vi ble derfor utsatt en dag. Vi er nå i BC, usikkert vær håper på high camp i morgen.

15. april:
Island Peak high camp 5900 m. Da er den tøffeste dagen så langt unnagjort. Mye høyde, snøfall og bresprekker har preget dagen, men i morgen satser vi på toppstøt

16. april:
Svært vellykket dag opp på Island Peak. Det ble 300 tunge høydemeter i opptil 60 graders helning. Både jeg og teo føler oss veldig bra og ser lyst på livet

18. april:
Da har vi kommet oss til Lobuche 4905 moh. Det er en spesiell dag i dag. For det første er dette den siste kvelden som Jostein og jeg er sammen. Han vil i morgen fullføre målene sine om å nå Mt. Everest Baseamp og bestige Island Peak.

På grunn av strenge regler for hvem som får oppholde seg i Basecamp så blir det en avskjedsmiddag i leiren før han vender snuten sin hjemover mot Kathmandu.

For det andre så er det 1 år siden skredulykken skjedde. På vei inn til Lobuche passerte vi en av flere gravplasser for personer som har omkommet på Mt. Everest. Det er en viktig påminnelse om at en ekspedisjon på Mt. Everest ikke er risikofri.
Man må holde fokus og aldri undervurdere fjellet.

Det er vanvittig mye arbeid som ligger bak en god ekspedisjon og dette er en viktig grunn til at det ikke alltid er lett å gi seg i tide.

Jeg er derfor glad for å ha den norske mentaliteten om at det er ingen skam og snu.
Blir godt å komme seg til Basecamp i morgen!

Les også:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse