Har du grep til sommeren?

DEKK: På sommerdekkene krever myndighetene minst 1,6 millimeter mønster.

Snart er vinteren over. Om føret ikke tilsier noe helt annet, skal piggdekkene av senest første søndag etter påske, det vil i år si allerede 30. mars. For piggfrie dekk eksisterer ingen tidsfrister.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Sommerdekkene dine ligger naturligvis allerede klare til montering, enten i kjelleren, i garasjen eller på dekkhotell. Og du sjekket selvfølgelig dekkene for skader og at mønsteret er tilstrekkelig for nok en sesong på hullete norsk asfalt?

– Hva er så kravet til mønsterdybde på sommerdekkene?

– På sommerdekk krever myndighetene minst 1,6 millimeter mønster på tre firedeler av slitebanens bredde, sier Frank Larsen, nordiske teknisk sjef for dekkprodusenten Continental.

Og Larsen sukker over de slappe kravene og medgir at resten av dekket kan være uten mønster.

– Med mye vann på veien er slitte dekk til å dø av! Så vær snill: Ikke monter hjul hvor dekkene har minste mønsterdybde under tre millimeter, ber Larsen. Og han taler ikke først og fremst for egen bransjeinntjening, men den enkeltes sikkerhet.

Et nytt dekk har normalt åtte millimeter slitemønster. Dersom dette dekkets evne til å drenere vekk vann settes til 100, og et slitt dekk med 1,6 millimeter mønster vannplaner ved samme vannmengde og hastighet, viser tester at når dekket har tre millimeter mønster igjen, er grepet redusert til 60 prosent.

– Det betyr i klartekst at grepet faller dramatisk fra 3,0 til 1,6 millimeter, sier Larsen.

– Er kontrollen av dekk slapp og tilfeldig?

– Vi kan nok svare ja på spørsmålet, men samtidig har bruken av dekkhotell, og det at bileierne i større grad benytter verksteder ved omlegging av hjul, medført skjerping av kontrollen. Dekkfolk setter ikke på nedslitte dekk uten i det minste å gjøre kunden oppmerksom på forholdene, slår Frank Larsen fast.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse