Har fått bøter for 20.000 kroner, nekter å gi seg

Her sitter Mari lenket fast til en boremaskin med kollega Gaute Eiterjord. Hun ble senere bøtelagt for andre gang på kort tid. FOTO: Rosi Aarseth, Natur og Ungdom

I nesten tre uker har Natur og Ungdom (NU) aksjonert mot de planlagte prøveboringene på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. Mari Gjerdåker fra Nordre Aker aksjonerte for andre gangen denne uka.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.02.2016 kl 15:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: De omstridte planene om åpen rutilgruve i Engebøfjellet og dumping av 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden har møtt voldsomme protester. Mari Gjerdåker fra Nordre Aker aksjonerte denne uka sivilt ulydig mot prøveboringene gruveselskapet har startet.

Mari fra Nordre Aker var en av fire aksjonister fra Natur og Ungdom (NU) lenket fast til anleggsmaskiner på Engebøfjellet i Vevring.

Aksjonistene fikk pålegg fra politiet om å fjerne seg fra aksjonsstedet, men valgte å bli sittende. Politiet klippet opp lenkene og fjernet aksjonistene med makt.

De ble så fraktet ned fra fjellet i politibil, og fikk et forelegg på 10 000 kroner. Det er andre gang Mari aksjonerer, sist gang ble hun kjørt til politistasjonen i Florø og fikk også da et forelegg på 10 000, skriver NU i en pressemelding.

- Hører hjemme i et demokrati

Gjerdåker forsvarer aksjonen.

- Jeg mener vi hadde en god aksjon selv om vi ble fjernet av politiet. Å bli arrestert og bøtelagt er et stort skritt å ta, men det føles helt riktig i denne saken. Ikke-voldelig sivil ulydighet har vært viktig historisk, og hører hjemme i et demokrati. Jeg mener at å aksjonere med fredelige, ulovlige aksjoner er et mye mindre lovbrudd enn den planlagte miljøkriminaliteten gruvedumping i fjorder er, sier Mari.

Blokkerer anleggsarbeid

Aksjonene på Engebøfjellet begynte tirsdag 2. februar, og aksjonister har blokkert anleggsarbeidet hver dag siden.

Gjerdåker har ingen planer om å gi seg selv om hun til sammen har fått bøter for 20.000 kroner.

- Med så høye bøter virker det som politiet prøver å skremme flere fra å aksjonere, men heldigvis fortsetter folk å komme til. Med den fantastiske støtten vi har fått fra dem som bor i Vevring føles det helt riktig å fortsette så lenge som trengs. Vi kommer aldri til å gi opp kampen for Førdefjorden, og folk vil aksjonere så lenge som det er nødvendig, sier Mari.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse