Teodors ferd til Mount Everest: Har landet på verdens mest skremmende flyplass

SKUMMEL: Der rullebanen ender i enden av bildet, et det et stup, rett ned. Ikke en flyplass for dem med fly- eller høydeskrekk. FOTO: TEODOR GLOMNES JOHANSEN

Med en rullebane som har et stup på den ene siden, og en bratt fjellvegg på den andre siden, er Lukla best kjent som en av verdens mest skremmende flyplasser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.04.2015 kl 18:56

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Teodors ferd mot Mount Everest: Lukla Airport
Med en rullebane som har et stup på den ene siden, og en bratt fjellvegg på den andre siden, så er Lukla best kjent som en av verdens mest skremmende flyplasser.

Se bildet større

Teodor Glomnes Johansen (t.v.) fra Ullevål og Jostein Hult fra Bøler har landet i Lukla og startet ekspedisjonen mot Everest. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

Namche Bazaar - hit kommer Teodor og Jostein etter planen 2. april. FOTO: TEODOR GLOMNES JOHANSEN

Faktaboks Teodor G. Johansen

Noen av Teodors turer:

  • 2011/2012: Krysset Antarktis (1165 km) som verdens yngste.
  • 2012: Gikk Oslo – Dagali, sammen med Jostein Hult fra Bøler. Målet var Bergen, men Johansen måtte bryte. Fullførte turen Dagali – Bergen i 2013
  • 2013: Besteg verdens åttende høyeste fjell, Mount Manaslu, Nepal (8163 m), som har en dødsrate på 17,8 %
  • 2014: Første forsøk på bestige Mount Everest, besteg nabofjellet Labuche (6119 m).
  • Har i tillegg besteget flere 5-6000 meterstopper.

NEPAL/ULLEVÅL: – Da har vi kommet oss til Lukla Airport!

For Teodor Glomnes Johansen (24) fra Ullevål og Jostein Hult (24) fra Bøler, er ekspedisjonen nå i gang.

Nordre Aker Budstikke skal følge Teodors ferd mot toppen av Mount Everest denne våren. Etter planen står han på toppen av verdens høyeste fjell rundt 10. mai. Teodor skal live-rapportere fra ferden hver uke på nab.no. Les mer om det her!

Bratte stup og fjellsider

Palmesøndag forlot de Norge, og etter et par dager i Katmandu, Nepal, landet de på den fryktingytende Lukla Airport onsdag 1. april. Det markerte at eksepdisjonen er i gang!

Rullebanen i Lukla har et stup på den ene siden, og en bratt fjellvegg på den andre siden, og er ingen flyplass for dem med flyskrekk. Se video av et fly som tar av fra Lukla ved siden av denne artikkelen/øverst på siden i mobilvisning.

– Hjertet begynte å slå litt raskere da vi gikk inn for landing. Man merker det på kroppen. Så langt har alt gått etter planen, og i dag skal vi gå frem til Phakding. Det er kun cirka tre timer fra flyplassen, forteller Teodor.

LES OGSÅ: Dette er Oslos rykende ferske BMX-bane!

Møtte på uvær

Nordre Aker Budstikke snakket med Teodor og Jostein tirsdag kveld, og da kunne de fortelle om et uvær i Katmandu, som hadde tvunget flere fly til å måtte lande i New Dehli i India, istedenfor destinasjonen i Nepal.

Heldigvis for de to fra Oslo ble deres fly kun holdt igjen en times tid i lufta, før det fikk gå ned i Katmandu.

I Katmandu ble de møtt av sherpateamet og de utenlandske klatrerne de skal reise sammen med. Mye formaliteter og godkjenninger fra myndighetene må på plass før eksepdisjonen kan starte.

LES OGSÅ: Lyn-spiller (25) operert for kreft – har fått ny kontrakt

Spent atmosfære

Og så må det handles. Mye av utstyret de trenger skaffes i Katmandu, framfor å dra det med hele veien fra Norge. Solkrem, drikkeflasker, minnekort til kamera, også videre.

– Det er en spent stemning her nå. Mange ekspedisjoner har blitt utsatt de siste dagene på grunn av uværet, og folk venter på gode eller dårlige nyheter for om turene deres kan starte, sier Teodor.

I Katmandu er det cirka 22 grader i lufta. Men været de siste dagene har gjort at det har snødd endel i de områdene de snart skal legge ut på tur i. Teodor tror likevel ikke det vil legge noen begrensninger på turen.

– Det blir fort varmt når sola kommer opp.

LES OGSÅ: Kathrine er byrådens drømmedame: Hun er et forbilde

Høydetilvenning

Ekspedisjonens første etappe består av knappe tre kilometer, fra Lukla til Phakding, på 2800 meters høyde. I snitt skal de gå mellom fem og åtte timer hver dag. Mye tid vil gå til å venne kroppen til høyden etterhvert som de stiger.

Fra dagens etappe på om lag 2800 meter, er toppen av Everest 8848 meter over havet.

– Det føles veldig ubehagelig. Man blir uvell og kvalm. Og stiger du for raskt føles det som om hodet skal sprenge, forteller Teodor, som måtte avbryte sitt Everest-forsøk i fjor, etter å ha havnet midt i tidenes verste ulykke på fjellet.

2. april fortsetter de til Namche Bazaar på 3441 meter, en tur på om lag fem timer. Innen påskeuka er omme, vil de ha nådd Dingboshe, 5000 meter over havet.

Følg Teodors ferd mot Mount Everest på Nab.no, men ny oppdatering hver torsdag, og daglig rapport på ekspedisjonens facebookside.

Her er et kart som viser hvor langt ekspedisjonen har kommet!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse