ANNONSE
Annonse

Har pusset opp dette huset i Skar leir for 3,5 millioner

Kommandantboligen i Skar leir er pusset opp for 3,5 millioner kroner. Også verkstedhallen i bakgrunnen er rehabilitert. Foto: EIENDOMS- OG BYFORNYELSESETATEN

– Behovet for å gjøre noe med bygningsmassen og bidra til aktivitet haster. Ellers er det jo fare for mer forfall, hærverk og uønsket bruk, sier tidligere byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H). Foreløpig står boligen tom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2015 kl 18:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALEN/SKAR: Byrådet har nemlig stanset den pågående politiske behandlingen av Skars fremtid, og leiren har ingen forskriftsmessig løsning for drikkevann eller rensing av gråvann. Dermed er det ikke lov å bo der.

Det er Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) som har ansvaret for vedlikeholdet i Skar leir, den tidligere militærleiren som kommunen kjøpte i 2007 - innerst i Maridalen.

Tre millioner årlig

I forbindelse med budsjettet for 2011 vedtok bystyret at EBY skulle bruke tre millioner kroner årlig på vedlikehold av Skar leir.

– EBY har så langt benyttet midlene til oppussing og vedlikehold av de fredede og verneverdige byggene med størst vedlikeholdsbehov. Det store fredede verkstedbygget er pusset opp, og kommandantboligen er totalrenovert utvendig og innvendig, sier kommunikasjonssjef Lena Nesset i EBY.

Hun forteller videre at kommandantboligen er totalrenovert for tilsammen 3,5 millioner kroner.

– EBY har jobbet med planer for videre utvikling av Skar leir hvor også kommandantboligen som nå er renovert inngår. Saken om fremtidig bruk og utvikling av Skar leir er nå til politisk behandling.

Kommandantboligen har blitt kraftig oppgradert på innsiden. Foto: EIENDOMS- OG BYFORNYELSESETATEN

Innstilling trukket tilbake

For innstillingen fra forrige byråd, om videre planer med Skar Leir, ble trukket tilbake av det nye byrådet, bestående av Ap, SV og Miljøpartiet de Grønne (MDG).

I forrige byråds innstilling ligger blant annet å få inn noen beboere i leiren.

Til Nordre Aker Budstikke har Anders Røberg-Larsen (Ap), byårdssekretær til byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG), avkreftet at Skar leir vurderes som nytt flyktningmottak.

Slik bydelspolitikerne uttalte seg positive til tidligere i år.

Mangler drikkevann og gråvann-løsning

Det har vært omfattende oppussing av kommandantboligen. Blant annet er råteskadet trevirke skiftet ut, alle rom er overflatebehandlet – gulv, tak og vegger. Det er også etablert to nye bad i boligen, hele el-anlegget og røropplegget er fornyet, det er satt inn flere nye vinduer samt nytt glass i de fleste vinduene, de verneverdige uthusene er restaurert.

– Det eneste som mangler er forskriftsmessig drikkevann og en løsning for rensing av gråvann. En løsning for dette ligger inne i de planene som ligger til politisk behandling, men EBY vurderer også midlertidige løsninger kun for kommandantboligen slik at denne kan tas i bruk som bolig, forteller Nesset.

Foreløpig er det ingen som bor i det nyoppussede huset. Så lenge planene er stanset av byrådet, er den videre utviklingen av eiendommen satt på vent.

Nesset opplyser forøvrig at når eiendommen er klar for utleie, vil den etter planen legges ut på det åpne utleiemarkedet.

LES OGSÅ: «The missing link» i Nordmarka og Lillomarka. Er ny turvei endelig på trappene?

– Fire boliger i første omgang

Tidligere byutviklingsbyråd, nå bystyrerepresentant, Bård Folke Fredriksen fra Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Tidligere byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H), forteller om det forrige byrådets ønsker for leiren.

– Det er et stort vedlikeholdsbehov for Skar Leir. Vi ønsket at noen skulle flytte inn der, så snart noen av bygningene ble beboelige. I første omgang fire boliger. I tillegg til oppussing og istandsetting av lokaler for lærlinger/yrkesfagselever og plasskrevende kultur og næring innenfor den totale bruken hensynet til drikkevannssikkerheten setter, sier den tidligere byutviklingsbyråden.

LES OGSÅ: Bare Bård og Øystein representerer Nordre Aker i bystyret

– Fare for mer forfall

– Behovet for å gjøre noe med bygningsmassen og bidra til aktivitet innenfor de nødvendige sikkerhetskravene som hensynet til vannkvaliteten setter, haster. Ellers er jo definitivt faren der for mer forfall, hærverk og uønsket bruk. At noen bor der er klokt, det gir døgnkontinuerlig tilstedeværelse slik jeg i sin tid foreslo i nevnte byrådssak, sier Fredriksen, og legger til:

– Dersom det at det nye byrådet trekker saken betyr at nødvendig oppussing og bruk av Skar leir utsettes i tid, er det synd. Forfallet og kostnadene ved å gjøre det nødvendige vil øke.

Kommandantboligen

Kommandantboligen ble bygget i 1892 i laftet tømmer, og har senere fått utvendig og innvendig panel.

Bygningen står på Byantikvarens Gule liste. Bygget ble totalskadet i brann i 1947 og ble bygget opp igjen som tomannsbolig.

Bygningen er via rehabiliteringen igjen blitt en enebolig med en mer effektiv planløsning. Bygget er på 267 kvadratmeter. Restriksjoner knyttet til at Skar leir ligger i nedslagsfeltet til Maridalsvannet vil ha innvirkning på antall personer som kan bo i bygget.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse