ANNONSE
Annonse

Har startet ansettelsen av nye lærere

Inga MArte Thorkildsen Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Oslos skolebyråd er glad for at lærernormen fører til mer penger til skole i revidert nasjonalbudsjett. – Men regjeringen prøver seg på en frekkis og bevilger samme penger to ganger, sier Inga Marte Thorkildsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2018 kl 15:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Tirsdag ble det klart at regjeringen bevilger ytterligere 200 millioner kroner til kommunene, slik at lærernormen skal kunne innfris i 2018.

– Dette er en veldig god dag for alle i Oslo. Nå får vi tidenes lærerløft i Oslo! Dette er spesielt gledelig for skolene i Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker som har fått betydelige kutt i sine budsjetter av byrådet. Normen gjelder på skolenivå, og Oslo har fått betydelig midler utover de lærerstillingene vi manglet for å oppfylle lærernormens krav. Jeg er glad for at vi har en Oslovennlig regjering som redder skoleøkonomien i Oslo, sa Saida Begum,Høyres fraksjonsleder i Kultur- og utdanningskomiteen på rådhuset, til Nordre Aker Budstikke.

For Oslos del utgjør totalbevilgningen 149 millioner kroner i 2018, noe som ifølge regjeringen vil gi hovedstaden omlag 495 nye lærere. Til sammenlikning var det behov for 384 nye lærere for å oppfylle kravene i den nye lærernormen.

Les hele saken: Regjeringen tilfører Oslo betydelige midler, slik at lærernormen blir overoppfylt. En redning for skolene i Nordre Aker og Oslo vest mener Høyre

Skolebyråden: Ikke overkompensasjon

– Løser dette utfordringene Oslo kommune har hatt med å oppfylle lærernormen?

– Dette tar oss et godt stykke på vei, men ikke helt i mål, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), som er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo.

– Det er gledelig at presset på regjeringen for en lærernorm på skolenivå utløser midler i revidert budsjett. Men vil lover å holde trykket på regjeringen oppe, for finansieringen fra 2019 og fremover er uklar, sier Thorkildsen, og legger til:

– Jeg ser at regjeringen kommuniserer at dette egentlig er en overkompensasjon til kommunene. Det blir feil, fordi de regner inn midler som allerede er gitt kommunene. Regjeringen prøver seg på en frekkis og fremstiller det som om 55 millioner som allerede er brukt til nye lærere i Oslo bevilges på nytt. Men disse pengene har allerede gått til å komme opp på dagens nivå for lærertetthet. Vi kan ikke bruke den samme krona to ganger.

Har startet ansettelsen

Byråden mener lærernormen er svært viktig for at alle elever skal ha god oppfølging og muligheter for læring og utvikling.

– Når vil stillingene være besatt, og hvordan skal disse fordeles pr. skole?

– Lærernormen er så viktig at vi allerede i mars begynte rekrutteringen av nye lærere i Oslo. Vi kunne ikke vente på regjeringens regnestykker nå i mai. Mange er derfor allerede i ansettelsesprosess og vi ønsker alle nye lærere hjertelig velkommen til Osloskolen! Rekrutteringsbehovet er uansett svært stort, så jeg vil oppfordre alle dyktige lærere der ute: Løp og søk! Vi vil ha deg med på laget! sier Thorkildsen.

Hun opplyser at byrådet har besluttet følgende modell for fordeling av nye stillinger til skolene: Skoler som har flere lærere enn normen skal ikke miste lærere, og alle som ligger under får nye. Hver enkelt skole får tall fra Utdanningsetaten for hvor mange lærere de kan ansette.

Debatten

Debatten om byrådets nye omfordelingsmodell i Osloskolen har gått friskt i Nordre Aker Budstikke. Her kan du lese flere av innleggene:

May-Brith Døssland (V): «Selv om en skole ligger på vestkanten, så betyr ikke det at skolen ikke har utfordringer»

Inga Marte Thorkildsen (SV): «Byrådet budsjetterer ikke i et øst og vest-skille»

May-Brith Døssland (V): «En ny lærerstilling veier ikke opp for nedskjæringen byrådet har gjort»

Therese Ustvedt, Abdullah Alsabeehg (Ap): «Finansiering av Kringsjå skole handler ikke om øst eller vest»

Ingeborg Briseid Kraft (V): «Det er ikke tvil om at skolefinansieringen handler om et øst og vest-skille»

Saida Begum og Per Morten Klette (H): «Arbeiderpartiet tåkelegger skolekutt»

Emil Mogstad (Ap): «Ressursfordelingsmodellen er god politikk for Oslo»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse