ANNONSE
Annonse

- Harald Eia skapte et skrøpelig image for meg

PARTIPROFILEN: Knut Arild Hareide

Takket være komiker Harald Eia fikk Knut Arild Hareide rykte på seg for å være en pingle. Akkurat det tar han med godt humør, spesielt når han løper fra konkurrentene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2013 kl 13:17

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Knut Arild Hareide er et stort smil når han legger ifra seg penn og papir, og har lukket døren bak sine sekretærer.

Han virker nesten litt ydmyk til vestlending å være. Rolig. Men snakketøyet har han i orden, og snakker villig vekk, ingen tvil om at han er politiker. Han er poengtert, og stadig veldig korrekt.

Men når det kommer til fotball, da tennes flammen, og selv om han nå er bosatt i Oslo er det liten tvil hvor hjertet hører hjemme.

- Det er ekstra deilig når Brann vinner mot Enga, og enda tristere om man taper. I de lagene går fotballen lenger enn bare ballen. Det går i sjelen, sier han, før han raskt legger til at Klanen imponerer han.

- I en kamp mot Stabækk ropte de «Vi går på trygd, men dere betaler». Det var herlig satire, sier Knut Arild smilende.

Fotballinteressen kom allerede i barnedommen. Knut Arild har spilt fotball fra han var guttunge på Bømlo.

LES OGSÅ: Hareide mener norsk politikk blit fattigere uten Kristin Halvorsen

Måtte stå i mål

Det var ikke bare fotball i barneårene. Speideren, orientering, klarinett og ten-sing var blant aktivitetene.

- Det er jo en bygd på 1.500 beboere. Skulle det bli et ordentlig korps, så måtte alle bidra. Skulle skolen ha et korps, så måtte alle stille opp, sier Knut Arild smilende. Han sitter godt tilbakelent i stolen, bortsett fra de gangene han sjekker mobilen.

Han minnes en trygg og god oppvekst, med politisk aktive foreldre, mor i KrF og far i Sp.

- Det ble alltid diskutert politikk rundt middagsbordet, og i løpet av sommerferien var vi med på både KrF-møte og Sp-møte, forteller Knut Arild.

Etter videregående gikk turen til Bergen og Norges Handelshøyskole (NHH) for å studere til siviløkonom. Veien kunne blitt annerledes. Knut Arild hadde også kommet inn på medisinstudiet.

- Broen min, som er bare to år eldre enn meg, gikk på NHH, og jeg har alltid sett litt opp til han. Vi har alltid hatt et tett bånd, forteller han.

Men en storebror er en storebror. Spilte de fotball var det Knut Arild, lillebror, som skulle stå i mål. Og skulle broren lese om kvelden etter de hadde lagt seg måtte lyset være på, selv om Knut Arild ville sove.

- Men skulle han sove, da måtte lyset mitt av uansett, minnes han, før han legger til at broren alltid har vært en å se opp til og en god inspirasjon.

LES OGSÅ: Hareide fotfølges av dittOslo-ansatt

Ingen pingle

Selv om Knut Arild klarte seg godt på skolen, var det ikke helt enkelt. Han slet med lesevansker og hadde problemer med å skille bokstavene. Takket være flinke lærere på skolen fikk han tidlig hjelp.

- Ingeborg (barneskolelærer, journ.anm.) så vanskene mine, og jeg fikk hjelp. Hadde det ikke vært for henne, så kunne jeg havnet langt bak pensum, men jeg fikk gode resultater. Men matte, det likte jeg. Og det klarte jeg bra! forteller han.

Ifølge Knut Arild er han fortsatt aktiv og utholden. Han sykler, står på ski og løper, for å nevne noe.

- Harald Eia har laget noen veldig morsomme parodier på meg. Men han skapte jo et skrøpelig image for meg. Det ikke mange vet er at jeg er vanskelig å holde følge med, både på skøyter og ski. Men jeg er jo vestlendingen, så teknikken er det så som så med.

HARALD EIA PARODIERER KNUT ARILD HAREIDE:

 

Troen

Knut Arild inspireres av mye, men den største inspirasjonen og hans viktigste holdepunkt er troen. Knut Arild har vokst opp i en kristen familie, og har fått kristendommen inn med morsmelka. Selv mener han at troen hans er det som har gjort han trygg, som har formet han.

- Jeg kom jo fram til et punkt, da jeg var 16-17 år, hvor jeg følte at jeg måtte ta et standpunkt selv, sier han.

Fra han var liten har han gått i kirken, vært på ten-sing og gått i bedehus. Troen var en del av den han var, er og har blitt. I dag anser han troen som noe av det viktigste i livet.

Tidenes yngste minister

Knut Arild har alltid vært diplomaten i familien. Som yngst av fem brødre ble det naturlig å megle mellom de eldre brødrene. Og det er kanskje det som kjennetegner han som leder også. Han vil at alle skal jobbe sammen som et team, mot et felles mål. Det er sikkert derfor han klarte seg som tidenes yngste minister i 2004.

- Det var store sko å fylle som ung minister. Det var takket være gode medarbeidere at ministerjobben var vellykket, sier han.

Ydmyk igjen. Men fortsatt vestlending.

Selv mener han at suksessen kommer av at han alltid har tatt imot råd, og hørt på dem med erfaringer. Han mener han har en diplomatisk lederstil. Han vil gjerne ha innspill og råd, før konklusjoner trekkes.

- På den måten jobber vi sammen som et team mot felles mål.

Savner Sølvi i banken

Å vokse opp på et sted med 1.500 innbyggere gjorde Knut Arild trygg. Han innrømmer at det var rart å flytte til storbyen.

- Jeg var vant til å kunne dra til Sølvi i banken uten å ha med leg. Hun kjente alle. Å plutselig måtte vise leg var egentlig litt rart. Dette er ting jeg kan savne, et godt lokalmiljø, sier KrF-lederen, som flere ganger minnes oppveksten, den gode tilhørigheten i bedehuset og ikke minst familien.

- Jeg er imponert over foreldrene mine. I dag har jeg tett kontakt med hele familien, de er mine ærligste og viktigste rådgivere, sier han.

Som én av fem gutter følte han at han ble sett og støttet. Dette er noe han selv vil ta med seg i et eventuelt farskap.

- Jeg vil jo ha familie og barn. Selv om det selvfølgelig er en kapasitetsutfordring, vil jeg ta den utfordringen på strak arm.

Skulle fri 23. juli

Knut Arild er jo tross alt i startfasen av familiebyggingen. Tidligere i år giftet han seg med Lisa Maria etter to og et halvt år som kjærester. Egentlig skulle han fri til henne 23. juli i fjor, men etter massakren på Utøya og bomben i Oslo, passet det ikke.

En ting var sikkert; frieriet skulle skje i «nuet». På vei hjem fra vennebesøk i Kristiansand ba han kjæresten om å finne en pastilleske i sekken bak i bilen.

Etter litt fomling fant Lisa Marie esken, som inneholdt noe helt annet enn søtsaker. Oppi esken lå to gullringer.

Svaret han fikk er ganske allmennkjent, da Norge fikk opplyst om at han sang solo i bryllupet. Noe han lover å aldri gjøre igjen.

- Det var første og siste gang jeg sang solo. Det sier jo litt når pianisten kommenterer «du er ingen solist, men du tar publikum på sjarmen». Så nei, det norske folk skal slippe å høre meg synge.

HARALD EIA PARODIERER KNUT ARILD HAREIDE:

 

TIDLIGERE PARTIPROFILER:

Siv Jensen er en skikkelig asfaltjente

Bjørnar Moxnes har oversikten over barnevognvennlige kafeer

Trine Skei Grande sover som et murmeldyr

Hanna og Harald lever i et ufrivillig forhold

Erna Solberg vil ha jenterevolusjon i mattefaget

Liv Signe Navarsete blir gretten om hun ikke får trene

Audun Lysbakken tåler mye dritt

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse