Hard kamp om de beste

Det er arbeidstakers marked for tiden.

Manpowers Gry May Ljøterud forteller om et hett jobbmarked, der det er kamp om de beste medarbeiderne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.02.2008 kl 13:37

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Vi har snakket med informasjonssjef i Manpower Gry May Ljøterud om arbeidsmarkedet og trender, både for arbeidsgivere og jobbsøkere. Dagens marked er preget av historisk lav arbeidsledighet, og flere jobbsøkere shopper når de ser seg om etter ny arbeidsplass.

Hete yrker

– Er det noen yrker hvor arbeidskraft er spesielt ettertraktet i dag og i fremtiden?

– Ja. Vi i Manpower merker stor pågang innen IT og finans, samt ingeniøryrket. Faglærte bygningsfolk og sykepleiere er også yrker hvor det trengs betraktelig med påfyll av arbeidskraft i dagens marked. Har du kompetanse innen noen av disse feltene er dette er yrker hvor jobbmulighetene er mange, også i fremtiden.

– Ser dere som arbeidsgiver og jobbrekrutterer forandringer i arbeidsmarkedet som er av spesiell interesse?

– Manpower er daglig i tett kontakt med alle deler innen arbeidslivet, og vi ser en trend med stadig flere jobbskifter. Det er mye større mulighet til å få seg jobb, spesielt innen visse yrkesgrupper, nå enn for en stund siden. Dette betyr imidlertid også utfordringer for alle som skal rekruttere. Det er arbeidstakers marked, og avgjørelser må tas mye raskere enn tidligere av de som ønsker å ansette. Vi ser også muligheter i det gode markedet for dem som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet, for eksempel seniorer som ønsker en ny tilknytning til arbeidslivet.

Arbeidstakers marked

– Hva er trendene i arbeidsmarkedet?

– Manpowers internasjonale undersøkelser (MEOS) viser at arbeidsgivere planlegger å ansette flere i neste kvartal. Titusener av arbeidsplasser skal skapes mens arbeidsledigheten er på historisk lave nivåer. Det er arbeidstakernes marked. Folkene finnes, men konkurransen er større om å få fatt i dem.

– Arbeidsgiverne må bestemme seg hurtigere om hvem de vil ansette. Her kommer vi i Manpower inn som rådgiver for at bedrifter skal ansette de riktige kandidatene i et hett marked. Vi hadde over 60.000 nye søkere i 2007, en økning fra 55.000 fra 2006. Det betyr at folkene finnes i markedet, men de tar ikke det første og beste lenger. De shopper litt.

– Har dere noen tips til arbeidsgivere i forhold til rekruttering?

– Vi prøver å hjelpe bedriftene til å forstå at de også er på prøve, ikke bare arbeidstakerne. I dagens marked er det viktig å ta raske avgjørelser for å få tak i de rette personene. Her kan vi blant annet bistå bedrifter i å gjøre et trygt valg, selv om søkerne i større grad setter krav til at prosessene skal gå hurtig.

– Hvilke tips har dere til jobbsøkere?

– Et tips til jobbsøkere er selvsagt å kontakte oss i Manpower. Vi har svært god ekspertise, lang erfaring og mange kunder med spennende jobbmuligheter. Drømmejobben oppsøker deg ikke, den må du selv sette deg i posisjon for å få. Veien dit blir til mens du går. For å unngå at tilfeldigheter avgjør hvilken retning veien tar, er det lurt å sette seg både langsiktige mål og kortsiktige delmål.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse