Hårfin behandling

Doktor Rolf Luneng mener håranalyse kan hjelpe pasienter som ikke vet hva de feiler. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sykdomssyndromer som skole- medisinen klør seg i hode av kan forklares gjennom en analyse av håret ditt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.04.2008 kl 14:24

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Som en av få i Norge tilbyr Rolf Luneng og Klinikk Nydalen håranalyse-behandling. Klinikken, som ble opprettet for vel halvannet år siden, har nylig fått Luneng, som har efraring fra biologisk-, miljø- og ortomolekylær medisin, og 25 år som lege og naturterapaut bak seg, med på laget.

– Hva er dette?

– Dette er rart og uvant for de fleste, og mange spør hva håranalyse egentlig er, sier Luneng.

Ved å klippe av noen hårtuster rundt om på pasientenes hode, kan han finne ut hva som feiler dem.

– Bakgrunnen for denne metoden er utviklingen av nye syndromer og helseplager som skolemedisinen klør seg i hodet av og ikke klarer å finne noen løsning på gjennom blodprøver eller andre medisinske undersøkelser. Søvnproblemer, kronisk utmattelsessyndrom, emosjonelle og psykiske problemer, ADHD hos barn. Listen er lang. Mange blir uføretrygdede, og i noen situasjoner får pasienten skylden for å være dårlig, sier Luneng.

Ernæring

Forklaringen er i følge Luneng enkel.

– De siste 50-60 årene har næringssammensetningen i matvarene vi spiser blitt redusert med opptil 50%, viser internasjonale undersøkelser. Vi får ikke lenger i oss nok av viktige vitaminer, mineraler, enzymer og antioksidanter. De som fortsatt tror at man får i seg det man trenger ved et normalt sunt kosthold tar feil, sier han.

Lunengs analysemetode måler mengden av, og forholdet mellom, mikronæringsstoffene pasientene tar opp i kroppen gjennom kosten. Hårprøven sendes til analyse ved et laboratorium i USA, og etter tre til fire uker kommer resultatene i form av diagrammer og skjemaer.

– Sammen med pasienten forklarer jeg hva for lave eller for høye verdier av ulike stoffer kan komme av. Deretter legger vi opp et behandlingsprogram for den enkelte pasienten, sier Luneng.

Har ikke tidligere fått svar

Pasientene er, ifølge legen, mennesker som har hatt plager i noen år uten å få en tilfredstillende medisinsk diagnose eller behandling.

– Med en håranalyse kan vi se hva de egentlig feiler, og behandle deretter. En del av dagens medisinering er som å skyte med hagle; Legene skriver ut forskjellige medisiner og håper noe av det fungerer. Det er for dårlig, sier doktor Luneng.

I motsetning til vanlig medisinering, tar behandlingen av disse plagene lenger tid.

– Folk er vant til å få en pille for det ene og det andre. For å løse ernæringsproblemer må man legge om kostholdet, og det tar tid før vi ser resultater. Normal behandlingstid er 6-12 måneder, men for noen kan det ta opptil to år. Vi tar nye prøver underveis for å se hvordan behandlingen påvirker verdiene av mikronæringsstoffer, sier han.

Svaret ligger i cellene

Grunnen til at håret avslører ting man ikke kan se i blodet, er at hårrøttene tar opp næringsstoffer som sirkulerer i kroppen og lagrer det i cellene. Dermed forsvinner mye av disse fra blodet.

– Med blodprøver kan man med andre ord fange opp det ekstracellulære (det som er utenfor cellene), men håranalysen avdekker det intracellulære (inne i cellene). Jeg klipper tilsammen en spiseskje med hår fra fem steder på hodet, tett inntil hodebunnen i nakken. For en med langt hår vil det nemlig være "gammel informasjon" ytterst i tuppene, sier Luneng.

På skallede mennesker får Lunengs metode et problem.

– De beste resultatene får vi med hår fra hodet. Men annet kroppshår kan også brukes, for eksempel bryst- eller kjønnshår, sier han.

Ikke istedenfor

Håranalyse har vært forsket på i nærmere 30 år av forskere i USA, Canada og England.

– Selv om denne metoden ses på som alternativ av noen innen "skolemedisinen", er analysemetodene og labortatorieutstyret som brukes medisinsk vitenskapelige.

– Jeg sier ikke at dette er en vidundermetode som løser alt. Den er et supplement til blodprøver og andre undersøkelser, sier Luneng, som tror metoden vil bli mer vanlig i årene fremover.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse